Home / Ειδήσεις / Βαρουφάκης: Σταδιακά και με ισοδύναμα θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ

Βαρουφάκης: Σταδιακά και με ισοδύναμα θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας αποκρουστικός φόρος που πρέπει να καταργηθεί, αλλά θα καταργηθεί σταδιακά, όταν λήξει η διαπραγμάτευση, και μπορέσουμε να βρούμε ισοδύναμους φόρους από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και από προοδευτική φορολόγηση εισοδημάτων που σήμερα φοροδιαφεύγουν, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στην Αυγή της Κυριακής, ο κ. Βαρουφάκης προτείνει για την έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές την αγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 27 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και μέρους των ομολόγων του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της χώρας στο προγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει, για να ολοκληρωθεί το σχέδιο, πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος, ώστε μετά το 2021 να μην τριπλασιαστούν οι ανάγκες πληρωμών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να παραιτηθεί απαντά: «Κανείς μας δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα πριν δικαιώσουμε όλοι μαζί τους πολίτες».

Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα μη υπερψήφισης της συμφωνίας από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί δεν θα καταθέσουμε στη Βουλή συμφωνία που θα διίσταται από τις αρχές μας».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά και στις επικρίσεις Γιούνκερ ότι δεν βοηθά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι έχει δίκιο «αν το νόημα είναι η υποταγή σε μνημονιακές λογικές».

Διευκρινίζει ότι δεν μπορούν να βρεθούν επιπρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. από τον ΦΠΑ.

 

Πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500001334#ref=latestarticles

About Panos Dreamer