Home / Ειδήσεις / Βίτσας: Αναμένουμε τις αποφάσεις για την μετεγκατάσταση προσφύγων

Βίτσας: Αναμένουμε τις αποφάσεις για την μετεγκατάσταση προσφύγων

«Κομβική ημέρα η 7η Μαρτίου»

Αθήνα
«Κομβική μέρα για εμάς είναι η 7η Μαρτίου και οι αποφάσεις που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Σύνοδος για τις διαδικασίες και την ταχύτητα μετεγκατάστασης» δήλωσε ο Δ.Βίτσας. «Η Ελλάδα θα έχει έναν αριθμό προσφύγων, σύμφωνα τον πληθυσμό, την έκταση και άλλους παράγοντες» σημείωσε, τον οποίο προσδιόρισε σε λιγότερους από 20.000 για κάθε 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αν. υπουργός Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης επισήμανε: «Μας ενδιαφέρει όσοι έρχονται από τα νησιά, πού θα πάνε, πώς θα πάνε, οι συνθήκες διαβίωσης και συγχρόνως η προετοιμασία για την μετεγκατάστασή τους».

Μέχρι χθες σε όλη την επικράτεια βρίσκονταν 31.842 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων το 90% είναι πρόσφυγες, ανέφερε ο κ. Βίτσας.

«Εμείς επιθυμούμε ένα κομμάτι της μετεγκατάστασης να γίνεται απευθείας από την Τουρκία και συγχρόνως να υλοποιηθούν οι προηγούμενες συμφωνίες για την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα προς άλλες χώρες» τόνισε.

Επισήμανε ακόμη ότι η μετεγκατάσταση δεν θα πρέπει να είναι μόνο οδική, αλλά θα πρέπει να γίνεται με όλους τους δυνατούς, νόμιμους και ασφαλείς τρόπους.

«Θεωρούμε απαράδεκτο να λαμβάνεται  μια απόφαση στη Σύνοδο και μετά να γίνεται σύσκεψη πέντε αστυνομικών διευθυντών χωρών των Βαλκανίων και στην ουσία να μην δέχονται την απόφαση» είπε ο κ. Βίτσας.

«Έχουμε ως υποχρέωση απέναντι στην ευρωπαϊκή ιδέα, τον ανθρωπισμό να κάνουμε το καθήκον μας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις ευρωπαϊκές αποφάσεις με την δημιουργία των hot spots και των κέντρων μετεγκατάστασης και μέσα σε μία εβδομάδα δημιουργήθηκαν άλλες 10.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας.

Σε ό,τι αφορά τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο κ. Βίτσας επεσήμανε ότι η αποστολή του είναι ο έλεγχος, η καταγραφή και  ενημέρωση. Η επαναπροώθηση είναι υπόθεση της τουρκικής ακτοφυλακής, ανέφερε.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis