Home / Διεθνή / Αυτοκτονία 19χρονης Γαλλίδας μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Periscope

Αυτοκτονία 19χρονης Γαλλίδας μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Periscope

Την είδαν περισσότερα από 1.000 άτομα

Παρίσι, Γαλλία
Γαλλίδα ηλικίας 19 ετών αυτοκτόνησε την Τετάρτη σε ζωντανή μετάδοση μέσω της εφαρμογής Periscope, μιας εφαρμογής προβολής βίντεο σε απευθείας σύνδεση που έχει γίνει ανάρπαστη μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου, αλλά κι έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς οι εικόνες μεταδίδονται χωρίς καμία επεξεργασία και κανένα φίλτρο.

Την αυτοκτονία είδαν περισσότερα από 1.000 άτομα.

Η νεαρή γυναίκα έβαλε τέλος στην ζωή της πηδώντας μπροστά από ένα διερχόμενο τρένο σε προάστιο του Παρισιού, μαγνητοσκοπώντας το απονενοημένο διάβημά της στο Periscope, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή στις δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, το θύμα «αναφέρθηκε σε έναν βιασμό και κατονόμασε έναν δράστη» κατά τη διάρκεια της καταγραφής, επισήμανε μια δικαστική πηγή, που διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα.

Η γαλλική Δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβώσει τις συνθήκες του περιστατικού που εκτυλίχθηκε στο Εβρί, στο νότια προάστια του Παρισιού.

«Η ανάλυση των δεδομένων του τηλεφώνου και η ανάκτηση του βίντεο βρίσκονται σε εξέλιξη» διευκρίνισε δικαστική πηγή.

«Μόλις τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα του κινητού τηλεφώνου του θύματος και των δεδομένων από την εφαρμογή Periscope καταστούν γνωστά, οι ερευνητές θα επικεντρωθούν στο να καθορίσουν τα κίνητρα πίσω από την ενέργειά της και, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν αποτελέσματα, θα διευρύνουν την έρευνα που έχει ξεκινήσει» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του εισαγγελέα.

Οι αστυνομικοί είπαν ότι τους προειδοποίησε «ένας χρήστης του Periscope που είχε συνδεθεί με το θύμα κι έλεγε ότι εκείνη δεν ήταν καλά».

Δεν πρόλαβαν ωστόσο να αποτρέψουν την αυτοκτονία.

Η 19χρονη έστειλε ένα μήνυμα μέσω του κινητού της τηλεφώνου σε έναν συγγενή της λίγο πριν από τον θάνατό της.

Το βίντεο διαγράφηκε από τη ροή του Periscope, ωστόσο απόσπασμα του βίντεο, λίγες στιγμές πριν από την αυτοκτονία, μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο YouTube.

Σε αυτό η 19χρονη λέει ότι το βίντεο «δεν γυρίστηκε για να προκαλέσει σάλο» αλλά για να «κάνει τους νέους να αντιδράσουν, να διευρύνει τους ορίζοντές τους και τίποτα άλλο».

Κατόπιν έπειτα από αρκετά λεπτά σιωπής μπροστά στην κάμερα, η εικόνα διακόπτεται κι η οθόνη μαυρίζει ενώ ακούγονται, όχι πολύ καθαρά, οι φωνές των τραυματιοφορέων που έχουν σπεύσει να ανασύρουν τη σορό της 19χρονης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Point, η νεαρή γυναίκα υποστήριξε ότι είχε πέσει θύμα βιασμού, αναφέροντας και το όνομα του δράστη. Η αστυνομία δήλωσε ότι ερευνά τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Δεν θα προβούμε σε σχόλια σχετικά με ατομικούς λογαριασμούς» δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου για την Ευρώπη του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που αγόρασε την εφαρμογή το 2015.Το Periscope είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να προβάλουν σε ζωντανή σύνδεση ένα βίντεο.

Με τη βοήθεια ενός smartphone και μέσω μιας καλής σύνδεσης, η εφαρμογή επιτρέπει τη δωρεάν προβολή ενός βίντεο σε απευθείας σύνδεση ενώ αναμεταδίδεται μέσω του Twitter όπου μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση. Το βίντεο μπορεί να το δει ένας χρήστης για ένα 24ωρο, κατόπιν διαγράφεται.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis