Home / Internet / Αυτά είναι τα πρώτα (σέξι) GIF που δημιουργήθηκαν τον 19ο αιώνα [ΡΕΤΡΟ ΦΩΤΟΣ]

Αυτά είναι τα πρώτα (σέξι) GIF που δημιουργήθηκαν τον 19ο αιώνα [ΡΕΤΡΟ ΦΩΤΟΣ]

Υπάρχει κάτι ξεχωριστό στις ρετρό, ασπρόμαυρες φωτογραφίες του μπουντουάρ που κάνει τις σύγχρονες γυμνές φωτογραφίες του Snapchat να ωχριούν μπροστά τους. Όπως και να το κάνουμε, τα γυμνά σώματα δείχνουν καλύτερα όταν περιτριγυρίζονται από κηροπήγια, δαντελωτά σεμέν, πολυτελείς τουαλέτες και τεράστιους θύσανους.

Μέσα στα βάθη των αρχείων του Getty Images βρίσκεται μια μυστηριώδης σειρά στερεοσκοπικών εικόνων που χρονολογούνται από το 1880. Για τους αμύητους, η στερεοσκοπία είναι μια τεχνική που δημιουργεί την ψευδαίσθηση του βάθους στις επίπεδες εικόνες, ξεγελώντας, ουσιαστικά, το μυαλό.

Για να γίνει αυτό, δύο σχεδόν πανομοιότυπες εικόνες τοποθετούνται δίπλα-δίπλα με τις μικρές αποκλίσεις μεταξύ τους να μιμούνται τις φυσικές διαφορές που αντιλαμβάνονται τα μάτια μας σε διόφθαλμη όραση. Το στερεοσκόπιο αυτό καθεαυτό είναι μια συσκευή που μοιάζει με ένα ζευγάρι κιάλια, μέσα από την οποία κοιτά κάποιος για να δει τις στερεοσκοπικές εικόνες. Η μία εικόνα λαμβάνεται από το αριστερό μάτι, η άλλη από το δεξί και ο εγκέφαλος αφομοιώνει το γενικό σύνολο σαν να βλέπει μια εικόνα με τρισδιάστατο βάθος.

Οι στερεοσκοπικές εικόνες είναι, κατά μία έννοια, τα σημερινά GIF. Απλά παραθέτοντας δύο εικόνες σε γρήγορη διαδοχή, οι άνθρωποι του 19ου αιώνα κατάφεραν να παράγουν κάτι σαν το πρώτο GIF -μια στιγμιαία ματιά μέσα στη λαμπερή ζωή του ανώνυμου εικονιζόμενου.

Αν και η προέλευση αυτών των γυμνών στερεοσκοπικών εικόνων είναι άγνωστη, επιτρέπουν στη φαντασία μας να δημιουργήσει μια πολύπλοκη, περίτεχνα διακοσμημένη πραγματικότητα μέσα στην οποία τραβήχτηκαν. Από τη νωχελική στάση των ατόμων που απεικονίζονται σε αυτές μέχρι τα νεγκλιζέ που πέφτουν χαλαρά πάνω στο σώμα τους αποκαλύπτοντας πολλές φορές περισσότερα από όσα «πρέπει», τα πρωτότυπα αυτά GIF του 19ου αιώνα παρέχουν άφθονα οπτικά ερεθίσματα για να μας εξάψουν τη φαντασία.

http://www.huffingtonpost.gr/

About gus_maverick