Home / Γενικές ειδήσεις / Αυξήσεις-φωτιά με τον νέο ΦΠΑ. Αναλυτικά όλες οι επιβαρύνσεις από την αύξηση των συντελεστών.

Αυξήσεις-φωτιά με τον νέο ΦΠΑ. Αναλυτικά όλες οι επιβαρύνσεις από την αύξηση των συντελεστών.

Φωτιά παίρνουν οι τιμές από την προσεχή Δευτέρα, καθώς τίθεται σε ισχύ το νέο καθεστώς στον ΦΠΑ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών.

timess

 Τι αλλάζει

Ουσιαστικά, από τη Δευτέρα προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης θα είναι σημαντικά ακριβότερα, καθώς ο συντελεστής μετατρέπεται από 13% στο 23%. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, λόγω των ανατιμήσεων κάθε νοικοκυριό θα επιβαρύνεται με 157 ευρώ τον χρόνο για τις αγορές τροφίμων, ενώ η εκτιμώμενη επιβάρυνση για το σύνολο των νοικοκυριών είναι 650 εκατ. ευρώ. Το ΙΕΛΚΑ υπολογίζει ότι οι μηνιαίες αγορές σε τρόφιμα κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό ανέρχονται σε 390 ευρώ, ενώ οι ετήσιες ανέρχονται συνολικά σε 19,5 δισ. ευρώ, με πτωτική τάση την τελευταία πενταετία.

smarket_lista_

Αναλυτικά:

-Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% θα υπάγονται η εστίαση, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων, κτλ) και τα περισσότερα τρόφιμα.

Στον ίδιο συντελεστή ανήκουν το μοσχαρίσιο κρέας, αλλά και σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως τα προφυλακτικά, οι σερβιέτες, τα καυσόξυλα, τα εντομοκτόνα, το ξύδι και οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα γραφεία κηδειών.

Με 23% θα φορολογούνται και τα εισιτήρια για κινηματογράφους, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, τσίρκο, πανηγύρια, λούνα-πάρκ, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επίσης, στα αγαθά και υπηρεσίες που μετατάσσονται από το 13% στο 23% περιλαμβάνονται τα άνθη, ο καφές, το τσάι, διάφορα έλαια και λίπη, η εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, η εκμετάλλευση καφενείων, εστιατορίων κ.λπ.

σινεμα

– Στον συντελεστή 13% θα υπάγονται όλα ανεξαιρέτως τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς να υπάρχει διαφοροποίηση εάν αυτά περιλαμβάνουν ζάχαρη ή φρούτα.

Επιπλέον, η διαμονή σε ξενοδοχεία κάμπινγκ κ.λπ. μετατάσσεται από το συντελεστή 6,5 % στο συντελεστή 13 %.

Ο αυξημένος συντελεστής 13% στα ξενοδοχεία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1η Οκτωβρίου, ενώ οι μειωμένοι συντελεστές στα λιγότερα τουριστικά νησιά θα ξεκινήσουν να ισχύουν από 1η Ιουνίου 2016 και στα νησιά της άγονης γραμμής από 1η Ιανουαρίου 2017.  Τα νησιά που θα υπάγονται σε κάθε συντελεστή θα ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.

ξενοδοχειο

Ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ 6% θα ισχύει για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταργείται η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τέλος, όσον αφορά στην απόδοση ΦΠΑ, θα γίνεται μέσα σε 5 ημέρες για λιανικές συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ και για τις λοιπές συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών άνω των 3.000 ευρώ, οι οποίες εξοφλούνται με τραπεζικό μέσο πληρωμής.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

 

About maryav