Home / Κόσμος / Ασάνζ: Θα παραδοθώ στη βρετανική αστυνομία αν χάσω την υπόθεση στον ΟΗΕ

Ασάνζ: Θα παραδοθώ στη βρετανική αστυνομία αν χάσω την υπόθεση στον ΟΗΕ

Ο ιδρυτής της Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ θα εγκαταλείψει σύμφωνα με δήλωσή του, την πρεσβεία του Εκουαντόρ στο Λονδίνο, όπου βρήκε καταφύγιο τον Ιούνιο του 2012 προκειμένου ν’ αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία. Ο Ασάνζ θα δεχτεί να τον συλλάβουν αύριο, στην περίπτωση που η επιτροπή του ΟΗΕ η οποία διερευνά την υπόθεσή του, αποφασίσει εναντίον του.

Ο 44χρονος Ασάνζ καταζητείται στη Σουηδία, μετά από καταγγελίες για βιασμό το 2010, τις οποίες ο ίδιος, αρνείται.

“Στην περίπτωση που ο ΟΗΕ ανακοινώσει αύριο ότι έχασα την υπόθεσή μου κατά της Βρετανίας και της Σουηδίας, θα βγω από την πρεσβεία το μεσημέρι της Παρασκευής και θα δεχτώ να με συλλάβει η βρετανική αστυνομία, καθώς κάποια άλλη προσφυγή δεν έχει νόημα,” ανέφερε ο Ασάνζ σε δήλωσή του, που δημοσιοποιήθηκε στον λογαριασμό των Wikileaks, στο Twitter.

“Στην αντίθετη περίπτωση, αν αθωωθώ και αποδειχτεί ότι οι χώρες ενήργησαν παράνομα, αναμένω την άμεση επιστροφή του διαβατηρίου μου, αλλά και τον τερματισμό κάθε προσπάθειας για τη σύλληψή μου,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ασάνζ.

Ο αυστραλιανής καταγωγής Ασάνζ φοβάται ότι η Σουηδία θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ, όπου μπορεί να οδηγεί στο δικαστήριο για τις δημοσιεύσεις απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων από τη Wikileaks, που χαρακτηρίζονται ως η μεγαλύτερη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων, στην αμερικανική ιστορία.

Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση εξετάζει σχετικό αίτημα του Ασάνζ, που υποστηρίζει ότι η παραμονή του στην πρεσβεία του Εκουαντόρ, συνιστά αυθαίρετη κράτηση, καθώς του στερεί βασικές ελευθερίες όπως, η μη πρόσβασή του στο φως του ήλιου και στον καθαρό αέρα, αλλά και ο αποκλεισμός του από τη βασική ιατρική φροντίδα. Παράλληλα, ο Ασάνζ επικαλείται νομική και διαδικαστική ανασφάλεια.

Τη δήλωσή του Ασάνζ, δε στάθηκε δυνατό να σχολιάσει άμεσα εκπρόσωπός του.

Στον αντίποδα, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συλλάβει τον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, εάν αποχωρήσει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

“Το ένταλμα σύλληψης βρίσκεται σε ισχύ. Εάν φύγει από την πρεσβεία, θα κάνουμε προσπάθεια να συλληφθεί”, δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/306054/asanz-tha-paradotho-sti-vretaniki-astunomia-an-haso-tin-upothesi-ston-oie/#ixzz3zCEqZYLN
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

 

About totritomati