Home / Πολιτική / Αποχώρησε η πολιτική αγωγή από τη δίκη της Χρυσής Αυγής – Νέα διακοπή

Αποχώρησε η πολιτική αγωγή από τη δίκη της Χρυσής Αυγής – Νέα διακοπή

Αποχώρησε η πολιτική αγωγή από τη δίκη της Χρυσής Αυγής, διαμαρτυρόμενη για τη μη τήρηση πρακτικών μέσω ηχογράφησης, μετά από ένταση που δημιουργήθηκε με τους συνηγόρους υπεράσπισης που απέσυραν ένσταση που είχε αναπτυχθεί προφορικά.
Η 11η ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε με την προφορική ανάπτυξη ένστασης από την πλευρά του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου για την υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα, Ιωάννη Άγγου, σχετικά με το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο συνήγορος, Ι. Σωτηρόπουλος, για περίπου μία ώρα ανέπτυξε ένσταση ζητώντας την παύση της ποινικής δίωξης για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.

Όπως σημείωσε «εκλείπει το οικονομικό όφελος που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για το συγκεκριμένο αδίκημα βάση της Συνθήκης του Παλέρμο, θέμα το οποίο είχε απασχολήσει και το Συμβούλιο Εφετών που εξέδωσε το παραπεμπτικό βούλευμα για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, τόνισε ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα στις διατάξεις που αφορούν την ελεύθερη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Μπορεί οι κατηγορούμενοι να μην είναι όλοι βουλευτές αλλά είναι μέλη του ιδίου κόμματος». Αυτή η φράση του συνηγόρου προκάλεσε ολιγόλεπτη διακοπή που ζητήθηκε από τους υπόλοιπους υπερασπιστές και με την επανάληψη της διαδικασίας ο κ. Σωτηρόπουλος δήλωσε στο δικαστήριο ότι ανακαλεί την ένσταση, κίνηση η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, η οποία έκανε λόγο για «ευθεία παραβίαση των δικονομικών αρχών».

Η πολιτική αγωγή ζήτησε από το δικαστήριο αντίγραφο των πρακτικών με την τοποθέτηση του κ. Σωτηρόπουλου, επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά της άλλης πλευράς αποδεικνύει το ενιαίο της υπεράσπισης, αν και η ίδια διατείνεται πως υπερασπίζεται ανθρώπους που δεν είναι μέλη της ίδιας οργάνωσης. Τελικά, αναγνώσθηκε στο δικαστήριο, όπως καταγράφηκε στα πρακτικά, η επίμαχη φράση περί λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων του κ. Σωτηρόπουλου.

Επίσης, η πολιτική αγωγή έκανε λόγο για μεθόδευση από την πλευρά των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους. Η διαδικασία, μετά από εντάσεις και διακοπές, συνεχίστηκε με τη δήλωση που ανέγνωσε η πολιτική αγωγή περί αποχώρησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη μαγνητοφώνηση των πρακτικών. Την ανακοίνωση περί αποχώρησης έκανε ο εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συνήγοροι θυμάτων δήλωσαν ότι συντάσσονται με τη δήλωση του συναδέλφου τους.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη, 16 Ιουλίου.

About totritomati