Home / Ελλάδα / Αποχώρησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι από τη συζήτηση για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Αποχώρησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι από τη συζήτηση για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Αθήνα
Αιφνιδιαστική εξέλιξη με την αποχώρηση τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης -της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού- σημειώθηκε στην Βουλή κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης.

Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις τα κόμματα αυτά αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο, το οποίο αριθμεί 350 σελίδες και περιλαμβάνει πλήθος άρθρων οκτώ διαφορετικών υπουργείων, δεν έχει κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο δηλώνει ότι το ύψος των σχετικών δαπανών δεν προσδιορίστηκε από τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία και επίσης δεν υπάρχει η έκθεση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία συνοδεύει τα νομοσχέδια.

Παράλληλα, κατήγγειλαν ότι δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση ενώ υποστήριξαν ότι στο νομοσχέδιο, που φέρει τον τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» περιέχονται και «ρουσφετολογικές διατάξεις».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε σε φωτογραφικές διατάξεις και «εξυπηρετήσεις» όπως η δημιουργία 11 θέσεων ειδικών συνεργατών του Π.Κουρουμπλή στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, επικαλούμενος τον Κανονισμό της Βουλής, ζήτησε να γίνει η συζήτηση σε δύο φάσεις με επτά ημέρες διαφορά.

Για «συνονθύλευμα τροπολογιών οκτώ υπουργείων που ‘θάβει’ σημαντικές ρυθμίσεις για την υγεία» που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, έκανε λόγο από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας.

Σοβαρές ενστάσεις για την ακολουθούμενη διαδικασία έθεσαν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και της Ένωσης Κεντρώων Τάσος Μεγαλομύστακας που παρέμειναν στις εργασίες της Επιτροπής.

Να προχωρήσει η συζήτηση ζήτησε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παπάς και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε συμφωνήσει στη Διάσκεψη των Προέδρων να συζητηθεί το νομοσχέδιο την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη και εν συνεχεία άλλαξε στάση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π.Πολάκης σχολίασε μετά την αποχώρηση των κομμάτων ότι «μετά και από αυτή την εξέλιξη φαίνεται ότι κάποιοι συνάδελφοι δεν ήρθαν για να συμβάλλουν στην συζήτηση αλλά για να δημιουργήσουν προσχηματικούς λόγους και να αποχωρήσουν».

Όπως είπε, το νομοσχέδιο έχει «έναν μεγάλο αριθμό θετικών διατάξεων» και υπάρχουν δεσμευτικές προθεσμίες μέχρι το τέλος του χρόνου. «Η αποχώρησή σας δηλώνει ότι αρνείστε να στηρίξετε θετικές διατάξεις για τις ευπαθείς ομάδες. Θα συνεχίσουμε και μόνοι μας» δήλωσε ο κ. Πολάκης.

Δήλωση Λοβέρδου

Μετά την αποχώρηση ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: «Κάναμε μία γόνιμη παρέμβαση. Θέλουμε να είμαστε σοβαροί και όχι άδικοι. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όμως, δεν ξεπέρασε μόνο τα όρια σεβασμού στο κοινοβούλιο, αλλά φτάνει πια στα όρια της κωμικότητας.
Γιατί δεν μπορεί να έρχεται σχέδιο νόμου, να μας λένε ότι δεν είναι επείγον ή κατεπείγον και να λείπουν : η πρόκοινοβουλευτική διαβούλευση, η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιημένους αριθμούς για τις δαπάνες, η Έκθεση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και η Γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

» Έλειπαν όλα. Και όταν διαπιστώθηκαν οι ελλείψεις, τότε το σχέδιο νόμου ‘βαφτίστηκε’ επείγον.

» Εν τέλει, αυτή η σπουδή και αυτές οι παραλείψεις, μας βάζουν σε προβληματισμούς ότι κάτι άλλο συμβαίνει, ότι η κυβέρνηση θέλει να καλύψει πάρα πολύ ύποπτες διατάξεις.»

Newsroom ΔΟΛ

About totritomati