Home / Ελλάδα / Αποσυμφόρηση στη Λέσβο

Αποσυμφόρηση στη Λέσβο

Άδεια είναι, πλέον, η Μυτιλήνη από μετανάστες και πρόσφυγες, αφού από τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, μέχρι και χθες το βράδυ αναχώρησαν 29.260 άτομα με έκτακτα και τακτικά δρομολόγια πλοίων.

Από χθες η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει. Στους δημόσιους χώρους δεν υπάρχουν οι τεράστιοι καταυλισμοί, ενώ συνεργεία του δήμου και της ΔΕΥΑΜ εργάζονται προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Χθες, πραγματοποιήθηκαν εργασίες για τη μετατροπή του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στον Καρά Τεπέ σε κέντρο απογραφής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ, όπου στήθηκαν σκηνές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θα χρησιμοποιείται για τους Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι θα απογράφονται στο πρώην πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και θα διαμένουν στον καταυλισμό. Στο Κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια θα διαμένουν και θα απογράφονται οι μετανάστες άλλων εθνοτήτων. Κανείς δεν θα φεύγει από τον καταυλισμό, παρά μόνο για να επιβιβασθεί στο πλοίο. Γίνονται, δε, προσπάθειες να πραγματοποιείται στους καταυλισμούς ακόμα και η έκδοση εισιτηρίων.

Η άφιξη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στη Μυτιλήνη, την περασμένη Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, ήταν η αφορμή να ξεκινήσει η διαδικασία της εξόδου όλων αυτών των εγκλωβισμένων και να υλοποιηθεί. Σημαντική ήταν η παρουσία της υποστρατήγου προϊσταμένης του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, μαζί με την τόλμη του δημάρχου Μυτιλήνης, Σπύρου Γαληνού, να εισηγηθεί και να γίνει δεκτή η χρήση του γηπέδου «Γεώργιος Σκούφος» ως χώρος απογραφής χιλιάδων ανθρώπων. Κανείς δεν πίστευε ότι όλος αυτός ο κόσμος που βρισκόταν εγκλωβισμένος στους δημόσιους χώρους, στα σοκάκια και τις αυλές σπιτιών της Μυτιλήνης θα απογραφόταν και σήμερα το πρωί το γήπεδο θα υποδεχόταν τους γείτονες μαθητές των σχολικών συγκροτημάτων.

About totritomati