Home / Ειδήσεις / Απορρίφθηκε η πρώτη δικαστική προσπάθεια για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Απορρίφθηκε η πρώτη δικαστική προσπάθεια για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τι δήλωσε ο νομικός σύμβουλος της ελληνικής πλευράς

Τι ισχυρίστηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Τι αναφέρει ο βρετανικός Τύπος –  Ποια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης

Η πρώτη δικαστική προσπάθεια να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που αφαιρέθηκαν από τον λόρδο Έλγιν επί Τουρκοκρατίας και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία, απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι δικαστές αρνήθηκαν να ακούσουν «την ουσία της υπόθεσης», με την αιτιολογία ότι αυτό συνέβη πολύ καιρό πριν.

Πρόκειται για την πρώτη νομική προσπάθεια με στόχο να αναγκαστεί η Βρετανία να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent και προσθέτει ότι «τα Μάρμαρα θεωρούνται από τα ωραιότερα γλυπτά που δημιουργήθηκαν ποτέ και ο Παρθενώνας είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό μνημείο στην Ευρώπη».

Με ποια όμως αιτιολογία το Δικαστήριο αρνήθηκε να εκδικάσει την υπόθεση; Στην σχετική απόφαση αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή η «υποτιθέμενη» κλοπή έλαβε χώρα πριν 150 χρόνια, προτού το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράψει την Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεν έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει την αγωγή.

Η ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν είχε ζητήσει νομικές συμβουλές για το θέμα από την γνωστή δικηγόρο Amal Clooney και τον συνεργάτη της Geoffrey Robertson, αλλά, τελικά, δεν προχώρησε δικαστικά στην διεκδίκηση των Γλυπτών, όμως την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου έφερε η «Ένωση των Αθηναίων», ένας πολιτιστικός σύλλογος, όταν η Βρετανία απέρριψε την πρόταση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτισμικών Αγαθών στην Χώρα Προελεύσεως να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο χωρών.

Η βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται τα Γλυπτά, επιμένουν ότι ο λόρδος Έλγιν τα απέκτησε με νόμιμο τρόπο.

Η σχετική απόφαση, η οποία εστάλη στον πολιτιστικό σύλλογο, αναφέρει: «Το δικαστήριο σημειώνει πως τα Γλυπτά αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα. Προκειμένου να φέρει το θέμα στο πλαίσιο της χρονικής δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου, οι προσφεύγοντες επικαλέστηκαν την άρνηση της Βρετανίας να μπει σε διαμεσολάβηση με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών και τη συνεχή άρνηση της επιστροφής τους.

Όμως, είναι ξεκάθαρο από τη φύση των καταγγελιών τους ότι διαμαρτύρονται για την φερόμενη ως παράνομη αφαίρεση των Γλυπτών από την Ελλάδα. Η αφαίρεση έγινε περίπου 150 χρόνια προτού συνταχθεί η Συνθήκη και επικυρωθεί από το εναγόμενο κράτος, οπότε οι αιτιάσεις των προσφευγόντων εμφανίζονται ως μη αποδεκτές».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, νομικός εκπρόσωπος του «Συλλόγου των Αθηναίων», δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι «ένα πρώτο βήμα», που θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει νομική δράση στο μέλλον.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «δείχνει» στην ελληνική κυβέρνηση σε ποια σημεία πρέπει να επικεντρωθεί για να διεκδικήσει τα Γλυπτά από την Βρετανία.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis