Home / Ειδήσεις / Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Ακη Τσοχατζόπουλου

Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Ακη Τσοχατζόπουλου

Προσεχώς δίκη στο Εφετείο

Αθήνα
Απέρριψε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά το αίτημα αποφυλάκισης του Ακη Τσοχατζόπουλου. Ο πρώην υπουργός είχε υποβάλει το αίτημα πριν από το Πάσχα, δεδομένου ότι το νομοθετικό πλαίσιο του δίνει το σχετικό δικαίωμα, με καθοριστικό παράγοντα το γεγονός ότι ο Τσοχατζόπουλος διανύει πλέον το 76ο έτος της ηλικίας του.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα, ευλόγως, στη δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο, η οποία έχει παγώσει τους τελευταίους πέντε μήνες, λόγω της αποχής των δικηγόρων για το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΣΑ έδωσε το πράσινο φως στον Γιάννη Παγορόπουλο, εκ των συνηγόρων Τσοχατζόπουλου, για τη συμμετοχή του στην ακροαματική διαδικασία, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις.

Η συνέχιση της μη της δίκης θα κριθεί άμεσα, ίσως και αύριο Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, καθώς θα απαιτηθεί η ομόφωνη γνώμη όλων των δικηγόρων που συμμετέχουν, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τους 60.

Το νομοθετικό πλαίσιο παρέχει στον πρώην υπουργό τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης, βάσει του άρθρου 105 του Ποινικού Κώδικα: αν ο κατάδικος έχει υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας του, μπορεί να απολυθεί εφόσον έχει εκτίσει τα δυο πέμπτα της ποινής που του επιβλήθηκε, στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου οκτώ χρόνια.

Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι «μετά τη συμπλήρωση του εξηκοστού πέμπτου έτους της ηλικίας του καταδίκου, κάθε ημέρα παραμονής του σε σωφρονιστικό κατάστημα υπολογίζεται ευεργετικά ως δύο ημέρες εκτιόμενης ποινής», ως εκ τούτου τέσσερα χρόνια έκτισης ισοδυναμούν με οκτώ χρόνια.

Ο πρώην υπουργός εκτίει στον Κορυδαλλό ποινή κάθειρξης 20 ετών για την υπόθεση με τις μίζες από την προμήθεια υποβρυχίων και TOR – M1, ενώ τον Απρίλιο του 2014 καταδικάσθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υποβολή ανακριβούς πόθεν έσχες σε ποινή κάθειρξης 5,5 ετών (και χρηματική ποινή 210.00 ευρώ), εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα.

Ελευθερία Κόλλια

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis