Home / Ειδήσεις / Απέτυχε η πρώτη επιχείρηση ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ

Απέτυχε η πρώτη επιχείρηση ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ

«Υπήρξαν προβλήματα»

Γενεύη, Ελβετία

O Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι η πρώτη επιχείρηση ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Ντέιρ Έζορ στην ανατολική Συρία απέτυχε, διατυπώνοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να διανείμει βοήθεια στις περιοχές της χώρας που τελούν υπό πολιορκία.

Αναφερόμενος στην πρώτη αεροπορική αποστολή που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) πάνω από την Ντέιρ Εζόρ, την πόλη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο Γιαν Έγκελαντ, σύμβουλος του απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν «προβλήματα».

«Οι παλέτες βγήκαν από την πορεία τους με τα αλεξίπτωτά τους κι επομένως δεν κατάφεραν να βρουν τον στόχο τους. Και στην περίπτωση άλλων φορτίων, το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε και τα τρόφιμα χάθηκαν» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Έγκελαντ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την τρίτη κατά σειρά σύγκληση της «ειδικής ομάδας που έχει επιφορτιστεί με την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία».

Από την πλευρά του το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι 10 από τις 21 παλέτες, κάθε μία εκ των οποίων μετέφερε έναν τόνο προμηθειών, δεν έχουν εντοπιστεί κι ότι 4 άλλες καταστράφηκαν. Οι υπόλοιπες 7 προσγειώθηκαν σε απρόσιτες περιοχές.

«Οι χειριστές του αεροσκάφους είναι πολύ έμπειροι και έχουν ήδη πραγματοποιήσει πολλές ρίψεις, εντούτοις ήταν η πρώτη ρίψη από τόσο μεγάλο υψόμετρο στη Συρία (7.000 μέτρα) κι αυτού του είδους η επιχείρηση ενέχει κινδύνους» εξήγησε μία εκπρόσωπος τύπου του PAM, η Μπετίνα Λούσερ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Οι ρίψεις, ιδιαίτερα σε εμπόλεμες ζώνες, είναι περίπλοκες […] όμως εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Δεν ήταν παρά η πρώτη προσπάθεια που κάναμε» προσέθεσε η ίδια.

Ο Έγκελαντ τόνισε «οι καλύτεροι στον τομέα της επιμελητείας ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του κόσμου βρίσκονται επί ποδός κι εργάζονται για να βρουν το μέσο που θα εγκαταστήσει έναν διαύλο βοήθειας για τους 200.000 κατοίκους της Ντέιρ Εζόρ, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά».

Το PAM έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα αεροπορικών αποστολών διάρκειας 3 μηνών.

Ο αξιωματούχος αναγνώρισε πάντως ότι «απομένουν πολλά να γίνουν» υπενθυμίζοντας ότι 480.000 άνθρωποι διαμένουν σε περίπου 17 περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία, περιλαμβανομένων 160.000 στην ανατολική Γόυτα, στην ανατολική Δαμασκό.

«Η πρόσβαση στους αμάχους στη Συρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα από την έναρξη του πολέμου, για εμάς τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες αρωγής» σημείωσε ο Έγκελαντ.

«Το 2015 ήταν μια χρονιά ιδιαίτερα άσχημη. Για ένα διάστημα 9 μηνών, καμία αποστολή με τρόφιμα δεν έφθασε στις περιοχές που πολιορκούνται» τόνισε.

«Αποτελεί ενός είδους πρόοδο το γεγονός ότι σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων από τη σύσταση αυτής της ειδικής ομάδας, συγκεντρώσαμε περισσότερα από 180 φορτηγά που έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν σε 6 περιοχές που παραμένουν για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα υπό πολιορκία και 110.000 άνθρωποι έχουν λάβει βοήθεια» υπογράμμισε ο Έγκελαντ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

About Kostas Athanasoulis