Home / Πολιτική / Ανοιχτό το ενδεχόμενο Grexit από τη Σένγκεν από τον Μουζάλα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο Grexit από τη Σένγκεν από τον Μουζάλα

Aνοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν άφησε στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, λέγοντας ότι «γίνεται ορατό τέτοιο ενδεχόμενο» στον απόηχο του τελεσιγράφου της Ένωσης προς την Αθήνα.

«Γίνεται ορατό τέτοιο ενδεχόμενο, πίσω από το τραπέζι ακούγονται τέτοια πράγματα…. Αυτό δεν μας κάνει λίγο ανήσυχους;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια διάσπαση που ξεπερνά τα κόμματα, ανησυχώ για τις απειλές των Ευρωπαίων» πρόσθεσε.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα παλέψουμε τέτοιες προτάσεις, που δεν είναι επίσημες προτάσεις, ώστε να φύγουν από το τραπέζι» τόνισε, ζητώντας συσπείρωση όλων των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη (τη Δευτέρα στις 11.30), ο οποίος ο ίδιος ζήτησε ενημέρωση, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο υπουργός επέμεινε ότι η άποψη που στοχοποιεί την Ελλάδα είναι διαφορετική από την επίσημη άποψη της Κομισιόν, παρά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Προσωπική άποψη νομίζω ήταν η δήλωση Ντομπρόβσκις (περί προθεσμίας τριών μηνών για τη μείωση των ροών)» εκτιμώντας ότι οι καινούργιες εκθέσεις για την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό θα είναι καλές. Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι ροές ξεκινάνε από την Τουρκία και δεν είναι στο χέρι της Ελλάδας να τις μειώσει.

Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι το hotspot της Μυτιλήνης είναι τελειωμένο, ενώ αυτά της Χίου και της Λέρου θα είναι λειτουργικά τις επόμενες μέρες. «Στη Σάμο έχουμε δυσκολίες με το έδαφος και γι’ αυτό υπάρχει καθυστέρηση, ενώ με την Κω έχουμε δυσκολίες (σ.σ αντιδράσεις)». Μάλιστα, ερωτηθείς για τη δήλωση του Πάνου Κάμμενου ότι τα hotspots είναι όλα έτοιμα απάντησε «δεν ξέρω τι σάς είπε ο κ. Καμμένος». «Ο στρατός προσφέρει, ο υπουργός Άμυνας προσφέρει, ο υπουργός Μετανάστευσης ζητά απ’ όλους περισσότερα… Το ΥΠΕΘΑ βοηθάει, πρέπει να βοηθήσει περισσότερο αν θέλετε την άποψή μου, όλοι πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο» σημείωσε πάντως.

Ο Γιάννης Μουζάλας επανήλθε εξάλλου στις δηλώσεις του βέλγου υπουργού Ασύλου λέγοντας ότι είπε απίστευτα πράγματα. «Πρώτον να βγούμε από τη Σένγκεν, δεύτερον στρατόπεδα για 400.000 άτομα και τρίτον να κάνουμε push back επαναπροώθηση στη θάλασσα των προσφύγων/ μεταναστών. «Τους πνίγεις, είναι ποινικό αδίκημα» επανέλαβε.

Δριμύ «κατηγορώ» κατά ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ εξαπέλυσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνέντευξή του στο BΒC.

Κοινή επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν στο μεταξύ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ και της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/305566/anoihto-to-endehomeno-grexit-apo-ti-sengen-apo-ton-mouzala-/#ixzz3ycln8kX3
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati