Home / Media / Ανοιχτή σύγκρουση κυβέρνησης-Σόιμπλε για το ΔΝΤ

Ανοιχτή σύγκρουση κυβέρνησης-Σόιμπλε για το ΔΝΤ

Οξύνεται η σύγκρουση ΑθήναςΒερολίνου καθώς μετά την αντίδραση του Βόλφανγκ Σόιμπλε στις δηλώσεις Τσίπρα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήρθε η νέα απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης αυτή τη φορά δια στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη.

“Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να “κρατήσει την στάμνα γερή”. Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της” ήταν η γραπτή ανακοίνωση της κ. Γεροβασίλη η οποία και νωρίτερα, σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ κινήθηκε στο ίδιο σκληρό μήκος κύματος.

Τη σκυτάλη της ελληνικής ανταπάντησης πήρε αργότερα ο κ. Μάρδας ο οποίος μιλώντας στο “Πρακτορείο 104.9” υποστήριξε πως η Ελληνική κυβέρνηση απαντά με τον δέοντα τρόπο στον κ. Σόιμπλε. Μάλιστα, τον χαρακτήρισε πολύ σκληρό πολιτικό και σκληρό άνθρωπο.

Η κόντρα Αθήνας-Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να έχει συνέχεια καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για την επόμενη υποδόση.

Το ζήτημα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο Ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι πάντως καινούριο. Πρόκειται για μία σύγκρουση που βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων πριν το καλοκαίρι.

Τότε η Ελληνική κυβέρνηση έθετε ως βασική της προτεραιότητα το ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους και προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τη θέση του Ταμείου για την αναγκαιότητα μείωσής του.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Ιουλίου όμως η κατάσταση άλλαξε με την Ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι δεν είναι αναγκαία η εκ νέου συμμετοχή του ΔΝΤ καθώς οι εκπρόσωποι του Ταμείου επέμεναν στην πιστή εφαρμογή των σκληρών μεταρρυθμιστικών μέτρων και κυρίως του Ασφαλιστικού και των αποκρατικοποιήσεων. Για τους ίδιους λόγους η Γερμανία επιθυμούσε διακαώς τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα πιστεύοντας ότι το ΔΝΤ δεν θα επιμείνει στην ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους.

Το ΔΝΤ πάντως εντείνει την πίεση καθώς πιέζει για σκληρότερα φορολογικά μέτρα ενώ ακολουθεί την ίδια τακτική και για το Ασφαλιστικό. Οι διαρροές από την πλευρά της κυβέρνησης για μονομερείς αποφάσεις με τις οποίες θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις, δείχνουν το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται στην Αθήνα.

www.cnn.gr

About gus_maverick