Home / Πολιτισμός / Ανοικτό στο ευρύ κοινό το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ανοικτό στο ευρύ κοινό το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με 4 ξεναγήσεις καθημερινώς στα κτίρια της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και της νέας Λυρικής Σκηνής και με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στο ευρύ κοινό το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προκειμένου να θαυμάσει το αρχιτεκτονικό επίτευγμα του Ρέντσο Πιάνο και να χαρεί την ομορφιά και τις δυνατότητες του πάρκου και των κοινόχρηστων χώρων του.

Στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, έκτασης 22.000 τμ., με τον εντυπωσιακό Πύργο των Βιβλίων να δεσπόζει στον φιλικό, φωτεινό χώρο, θα βρουν το χώρο που τους αξίζει 1.000.000 βιβλία.

Έχουν προβλεφθεί μεγάλο αναγνωστήριο για τους επισκέπτες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης στο ισόγειο, με ειδικό χώρο για τα παιδιά, και πιο ήσυχα αναγνώστηρια για φοιτητές και ερευνητές στους ορόφους.

Η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή θα έχει δύο θέατρα. Η Κεντρική Σκηνή, χωρητικότητας 1.400 θέσεων, μοιάζει σα μια μεγάλη, ζεστή αγκαλιά, με το μοντέρνο κόκκινο να κυριαρχεί στους τοίχους και στα καθίσματα σε γλυκιά αντίθεση με το χρώμα της κερασιάς στα ξύλινα στοιχεία.

Η μικρότερη σκηνή έχει χωρητικότητα 400 θέσεων, με χώρο που θα προσαρμόζεται εύκολα στις ανάγκες κάθε λογής παράσταση του μουσικού θεάτρου.

Ώρες λειτουργίας και εκδηλώσεις 

Το θερινό ωράριο λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ θα είναι από τις 06:00 π.μ. έως τα μεσάνυχτα.

Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 06:00 έως τις 20:00.

Το πρόγραμμα δωρεάν εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προγράμματα ευεξίας και αθλητισμού (όπως για παράδειγμα Σύμβουλοι Άσκησης και Ευεξίας οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι καθημερινά από τις 06:30 ως 09:30 και από τις 18:30 έως 21:30, μαθήματα yoga κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 19:00 και κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 08:00 κ.α.), δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες (όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα Ψυχοκινητικής Αγωγής για παιδιά κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 18:30 και στις 20:00), κινηματογραφικές προβολές (κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00) καθώς και μουσικές συναυλίες.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ), συμμετέχοντας σε μία από τις τέσσερις καθημερινές ξεναγήσεις οι οποίες ξεκινούν στις 09:30, 11:30, 17:30 και 19:30.

Oι εκδηλώσεις – που θα πραγματοποιούνται από τον Αύγουστο έως και την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο– χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το ΙΣΝ.

Η επίσημη παράδοση του στο ελληνικό Δημόσιο θα γίνει στα τέλη του 2016.

 

αίθουσα σύνταξης ert.gr

πηγή:ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ:Καλτάκη Ματίνα

About admin