Home / Διεθνή / Ανικανοποίητοι οι 28 της ΕΕ από τον συμβιβασμό που πρότεινε στη Βρετανία ο Τούσκ

Ανικανοποίητοι οι 28 της ΕΕ από τον συμβιβασμό που πρότεινε στη Βρετανία ο Τούσκ

Κανένας από τους 28 ηγέτες δεν είναι ικανοποιημένος από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες με στόχο να αποτραπεί μία έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το λεγόμενο Brexit, δήλωσαν χθες βράδυ πηγές, προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καταδεικνύουν πως «κανένας δεν είναι ικανοποιημένος» από τον συμβιβασμό που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, από τον οποίο ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Κάμερον ελπίζει να εξασφαλίσει μια οριστική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των 28, σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Μια δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε πως η Ισπανία ειδικά μέμφεται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι δεν επέδειξε αρκετό σθένος έναντι της απαίτησης του Κάμερον να επιβληθούν περιορισμοί στην καταβολή επιδομάτων στους μετανάστες εργαζόμενους από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στη Βρετανία.

Το συγκεκριμένο ζήτημα εγείρει επίσης έντονες αντιρρήσεις από μέρους της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, που κάνουν λόγο για μια διάκριση σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων υπηκόων τους που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσε την Τετάρτη ότι εναντιώνεται σε οποιαδήποτε «νέα διαπραγμάτευση» στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει βέτο από χώρες εκτός της ευρωζώνης» για αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης.

«Οι προτάσεις που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι “φιλόδοξες”», εκτίμησε από τη δική της πλευρά η γερμανική κυβέρνηση, αρνούμενη ωστόσο να σχολιάσει τα ζητήματα στα οποία διαφωνεί.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/306208/anikanopoiitoi-oi-28-tis-ee-apo-ton-sumvivasmo-pou-proteine-sti-vretania-o-tousk/#ixzz3zI6C1oM0
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati