Home / Οικονομία / Αναπτυξιακός νόμος: Ενίσχυση μικρομεσαίων, στο επίκεντρο οι φοροαπαλλαγές

Αναπτυξιακός νόμος: Ενίσχυση μικρομεσαίων, στο επίκεντρο οι φοροαπαλλαγές

Αθήνα
Σε κεντρικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού νόμου αναδεικνύονται οι φοροαπαλλαγές, έναντι των κεφαλαιακών ενισχύσεων.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή, προβλέπει την επιχορήγηση πολύ μικρότερων επιχειρήσεων από ό,τι ίσχυε έως σήμερα, ενώ θα παρέχει εννέα διαφορετικές μορφές ενισχύσεων.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου, που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, τα ελάχιστα όρια των επενδυτικών σχεδίων που θα ενισχύονται με τον νέο νόμο μειώνονται σημαντικά και θα ξεκινούν πλέον από τις 150.000 ευρώ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις (ήταν 200.000-300.000 ευρώ), από τις 200.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις (ήταν 500.000 ευρώ) και από τις 500.000 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις (ήταν 1 εκατ. ευρώ).

Σε σχέση με τους προηγούμενους επενδυτικούς νόμους, αυξάνονται οι κατηγορίες ενισχύσεων, προκειμένου να καλυφθεί το κενό από την δραστική περικοπή των απευθείας επιχορηγήσεων αλλά και των μειωμένων σε σχέση με το παρελθόν ποσοστών περιφερειακών ενισχύσεων, που πάντως θα φτάνουν κατ’ ανώτατο στο 45%.

Έτσι προβλέπονται συνολικά εννέα διαφορετικές κατηγορίες ενισχύσεων, με σημαντικότερες αυτές των φορολογικών απαλλαγών για τα επιχειρηματικά κέρδη, την κάλυψη του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, και τις επιδοτήσεις επιτοκίων και leasing.

Ο νέος νόμος δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση μικρομεσαίων και νεοσύστατων εταιρειών, στην κοινωνική οικονομία και τους συνεταιρισμούς, τις δημοτικές επιχειρήσεις, κ.α , ενώ διατηρεί το καθεστώς ενισχύσεων για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων που είχε και ο νόμος του 2011.

Newsroom ΔΟΛ

About admin