Home / Διεθνή / Ανακαλεί η κυβέρνηση τον Έλληνα Πρέσβη στην Τσεχία.

Ανακαλεί η κυβέρνηση τον Έλληνα Πρέσβη στην Τσεχία.

Την ανάκληση του Έλληνα πρέσβη στην Πράγα αποφάσισε το ΥΠΕΞ μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Τσεχίας, Μίλος Ζεμάν, ότι η χώρα του θα μπει στην Ευρωζώνη όταν από αυτή βγει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγή του ΥΠΕΞ, η ανάκληση συνοδεύεται με την ένδειξη “για διαβουλεύσεις”.

Βεβαίως, γεγονός είναι πως Αθήνα και Πράγα είχαν παγώσει τις επαφές μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του Τσέχου Προέδρου και η κίνηση της ανάκλησης του πρέσβη δηλοί ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο ναδίρ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece πριν λίγες μέρες το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τον τσέχο πρέσβη στην Αθήνα προκειμένου να του απευθύνει αυστηρές συστάσεις για τη συμπεριφορά της Τσεχίας έναντι της Αθήνας.

Επιπλέον, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το CNN Greece η κίνηση αυτή αποφασίστηκε μετά από στενή συνεννόηση του υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ δεν είχε προηγηθεί ενημέρωση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αίτημα πλέον της Αθήνας είναι η Τσεχία να προβεί σε επίσημη δήλωση συγνώμης ή έστω αναδίπλωση.

Η ανάκληση συνιστά ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα προς την Τσεχία αλλά και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το τελευταίο διάστημα κρατούν επιθετική στάση έναντι της Αθήνας, που πολλές φορές, όπως λένε πηγές του ΥΠΕΞ, αγγίζουν ρατσιστικά όρια.

Μέχρι στιγμής η Τσεχία δεν έχει αντιδράσει.

Το χρονικό των προκλητικών δηλώσεων

Στις 15 Δεκεμβρίου ο Μίλος Ζεμάν είχε πει στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TARS: “Η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας». Πρόσθεσε ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Αθήνας από τη ζώνη του Ευρώ”.

Η Ελλάδα είχε στείλει προειδοποιητικό μήνυμα στην Τσεχία, στις 18 Δεκεμβρίου, μέσω του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της κ. Κωνσταντίνου Κούτρα λέγοντας: “Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρις και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος”.

Η πολεμική στην Ελλάδα από το καλοκαίρι

Ο Τσέχος Πρόεδρος σε δηλώσεις του τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015 ζητούσε επίμονα την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα:

  • τον Ιούλιο στην εφημερίδα «Mlada fronta Dnes», είχε ταχθεί κατά της εισόδου της Τσεχίας στην Ευρωζώνη «για όσο διάστημα η Ελλάδα είναι μέρος της ζώνης του ευρώ και για όσο διάστημα οι φορολογούμενοι, περιλαμβανομένων των Τσέχων, πληρώνουν το ελληνικό χρέος».
  • τον Αύγουστο είχε πει ότι θα αρχίσει να πιέζει για την ένταξη της χώρας του στη ζώνη του ευρώ, αμέσως μόλις αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

http://www.cnn.gr/

About gus_maverick