Home / Διεθνή / Ανακάμπτει η δημοτικότητα της Μέρκελ πριν τις τρεις κρατιδιακές κάλπες

Ανακάμπτει η δημοτικότητα της Μέρκελ πριν τις τρεις κρατιδιακές κάλπες

Δοκιμασία κλίματος για το προσφυγικό

Βερολίνο
Αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν προδιαγράφουν εύκολη την Κυριακή για το Βερολίνο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να ανακουφιστεί ότι καταγράφονται σημάδια ανάκαμψης της δημοτικότητά της -έστω κι αν το κόμμα της δεν ευνοείται ανάλογα.

Οι επικείμενες εκλογές σε τρία κρατίδια θεωρούνται η πρώτη δοκιμασία κλίματος για το προσφυγικό, και το ξενοδοβικό AfD προβάλλεται στο 10%.  Οι κάλπες στήνονται την Κυριακή σε Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία-Άνχαλτ (και οι πρόσφατες εκλογές σε δήμους και κοινότητες στην Έσση ήταν το πρώτο σημάδι ενίσχυσης του ξενοφοβικού σχηματισμού).

Σε δημοσκόπηση του Forsa που δημοσιεύεται την Τετάρτη, η δημοτικότητα της Μέρκελ ενισχύεται κατά δύο μονάδες στο 50%. Μπορεί για το Βερολίνο να μην είναι ιδιαίτερα υψηλή, όμως πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή του χρόνου.

Αντιθέτως όμως, το πολιτικό της στρατόπεδο (CDU/CSU) εμφανίζεται στάσιμο στο 35%. Άσχημη είναι η εικόνα και για τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που υποχωρούν κατά μία μονάδα στο 23%.

Τρίτη δύναμη εμφανίζονται στη δημοσκόπηση οι Πράσινοι, που ενισχύονται κατά μία μονάδα στο 11%.

Όμως, το ξενοφοβικό AfD εμφανίζεται στο 10% (ενισχυμένο κατά μία μόνάδα σε σύγκριση με την ανάλη προηγούμενη δημοσκόπηση – και ενώ γενικά πλέον κινείται στην περιοχή διψήφιων ποσοστών). Αφήνει έτσι πέμπτο κόμμα την Αριστερά (Linke) με 9% και κατά μία μονάδα αποδυναμωμένο ενώ οι Φιλελεύθεροι του FDP (πλέον εκτός Βουλής) βρίσκονται πλέον στο 6%.

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis