Home / Πολιτισμός / Αναβιώνει στην Κέρκυρα το έθιμο της Βαρκαρόλας

Αναβιώνει στην Κέρκυρα το έθιμο της Βαρκαρόλας

Η «Βαρκαρόλα», ένα έθιμο σαν παραμύθι, αναβιώνει απόψε σε πολλές ακτές της Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα διάσημο φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα κάθε καλοκαίρι. Το έθιμο αγγίζει δύο πτυχές της παράδοσης, τη θρησκευτική παράδοση της Χριστιανοσύνης και την ιστορική μυθολογία του Ομήρου.

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση την ημέρα αυτή γιορτάζει το νησί το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα, καθώς οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ήταν ο Άγιος που έσωσε το νησί από την πολιορκία των Τούρκων, στις 11 Αυγούστου το 1716.

Η θάλασσα γεμίζει μικρές βάρκες που φωτίζονται με δαυλούς. Ο ναυτικός αγώνας που δόθηκε για να προστατευτεί το νησί, προβάλλεται μπροστά στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών της Γαρίτσας. Ο όρμος παίρνει χρώμα και φως. Γίνεται αναπαράσταση του επεισοδίου της εξέγερσης, στη συνέχεια γίνεται η περίφημη «Βαρκαρόλα», παρέλαση από βάρκες απ’ όπου λαϊκοί βάρδοι τραγουδούν με κιθάρες παραδοσιακά τραγούδια στις πλωτές ολοστόλιστες εξέδρες με διάφορες παραστάσεις εμπνευσμένες από τη φαντασία και από τις παραδόσεις του νησιού, με τους ντόπιους χορευτές να χορεύουν εν πλω, υπό τους ήχους των τραγουδιών. Στο τέλος της Βαρκαρόλας, ένα σκάφος βρίσκεται στις φλόγες και τα πυροτεχνήματα εκρήγνυνται για να τιμήσουν την καύση του τουρκικού ναυτικού κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.

About totritomati