Home / Διεθνή / Αλ-Μπαγκντάντι, ο αόρατος σεΐχης, ο «νέος Μπιν Λάντεν»

Αλ-Μπαγκντάντι, ο αόρατος σεΐχης, ο «νέος Μπιν Λάντεν»

Τον περιγράφουν ως «νέο Οσάμα μπιν Λάντεν». Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι είναι ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) και οδηγεί την επέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Αμείλικτος, αόρατος και αθόρυβος, και φιλόδοξος. Ο 43χρονος Αλ-Μπαγκντάντι θέλει το χαλιφάτο του στο Ιράκ και τη Συρία, και τα ηνία της Αλ Κάιντα.

Κινείται στη σκιά. Δεν εμφανίζεται σε βιντεοσκοπημένα μηνύματα, οι μαχητές δεν του μιλούν απευθείας και φορά μάσκα ακόμη και όταν δίνει εντολές στους διοικητές του, έχοντας αποσπάσει το προσωνύμιο «αόρατος σεΐχης».

Αλ-Μπαγκντάντι, ο αόρατος σεΐχης, ο «νέος Μπιν Λάντεν»Είναι επικηρυγμένος για δέκα εκατομμύρια δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυκλοφορούν μόνο δύο φωτογραφίες του και σε αντίθεση με το πολεμικό του όνομα, Αλ-Μπαγκνάντι, δεν έχει γεννηθεί στη Βαγδάτη αλλά στη Σαμάρα, βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας.

Ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι ισχυρίζεται πως είναι απόγονος του προφήτη Μωάμεθ, με αναλυτές του CNN να τον χαρακτηρίζουν ψυχικά ασθενή και νάρκισσο που το μόνο που θέλει είναι να ξεπεράσει σε φήμη και δύναμη τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο στόχος του δεν μυστικός. Πιστεύει ότι όλοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να ζουν σε ένα ισλαμικό κράτος που θα εφαρμόζει τη Σαρία, και το πρώτο βήμα γι’ αυτό είναι η δημιουργία ενός χαλιφάτου στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Αλ-Μπαγκνάντι «πέρασε» από τις αμερικανικές φυλακές στο Ιράκ μετά την επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, το 2003.

Κάποιοι θεωρούν ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά την τετραετή παραμονή του στη Βάση Μπούκα στο νότιο Ιράκ, όπου κρατούνταν πολλοί διοικητές της Αλ Κάιντα. Κατ’ άλλους ακολουθούσε ήδη τους τζιχαντιστές επί κυριαρχίας Σαντάμ. Όταν τα αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Ιράκ ο Αλ-Μπαγκντάντι κήρυττε σε τέμενος της Σαμάρα.

Η Βάση Μπούκα ήταν η μεγαλύτερη φυλακή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο σημερινός αρχηγός των τζιχαντιστών που προελαύνουν στη χώρα παρέμεινε εκεί επί τέσσερα χρόνια, έως το 2009 όταν οι ΗΠΑ τον παρέδωσαν στην ιρακινή κυβέρνηση, η οποία και αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο.

Ο Κεν Κινγκ, πρώην διοικητής της φυλακής, είχε συνοδεύσει τον Αλ-Μπαγκντάντι στην πτήση με την οποία παραδόθηκε στην ιρακινή κυβέρνηση. Μιλώντας σήμερα στο δίκτυο Fox News, ο Κινγκ ανακαλεί την ανατριχιαστική προειδοποίηση του Αλ-Μπαγκνάντι όταν έφτασαν στη Βαγδάτη:

«Όταν τον παραδώσαμε, γνώριζε ότι ήμασταν από τη Νέα Υόρκη και υποθέτω γνώριζε πως θα τον αφήσουν, μας είπε, σε εμένα και τους στρατιώτες γύρω μου, ‘θα σας δω στη Νέα Υόρκη’» δήλωσε ο Κινγκ.

Ο Αλ Μπαγκντάντι ανέλαβε τα ηνία της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ιράκ το 2010, μετά το θάνατο του ηγέτη της Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουϊ σε αμερικανική επιδρομή.

Όμως, ποτέ δεν ορκίστηκε πίστη στον αρχηγό της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι.

Η Αλ Κάιντα στο Ιράκ μετεξελίχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS ή ISIL), και έγινε ευρύτερα γνωστή κατά την επιχειρούμενη συνένωσή της με το Μέτωπο Αλ-Νούσρα που επιχειρεί στη Συρία.

Η ISIS ανακοίνωσε μονομερώς ότι οι δύο τζιχαντιστικές οργανώσεις ενώνονται, όμως τόσο το Μέτωπο αλ-Νούσρα, όσο και ο ίδιος ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, την διέψευσαν. Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα δεν ήθελε την επέκταση της δράσης του Αλ-Μπαγκντάντι στη Συρία, όμως εκείνος τον αψήφησε ανοιχτά.

Αναλυτές εκτιμούν σήμερα, και δεδομένων των κερδών των τζιχαντιστών επί του εδάφους του Ιράκ, ότι ο Αλ-Μπαγκντάντι έχει κερδίσει μεγαλύτερο κύρος και υπόληψη στους κύκλους των τζιχαντιστών από τον Αλ-Ζαουάχρι.

Ίσως και να τον έχει εξ ολοκλήρου επισκιάσει, κάτι που θα διαφανεί από τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων και μηνών, όπως σημειώνουν BBC και Guardian.

«Ο πραγματικός διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν μπορεί να είναι ο ηγέτης της ISIS Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι» γράφει ο Ντέιβιντ Ιγκνέισιους σε άρθρο του στην Washington Post με τίτλο «η επιστροφή της Αλ Κάιντα».

Ο Αλ-Μπαγκντάντι εμφανίζεται ως ο πλέον αμείλικτος τζιχαντιστής ηγέτης, και η οργάνωσή του είναι η πιο ακραία ριζοσπαστική τζιχαντιστική οργάνωση που επιχειρεί αυτή τη στιγμή.

Τη «φήμη» την είχε κερδίσει εδώ και χρόνια μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, όταν προήδρευε στο δικό του δικαστήριο της Σαρία, εκτελώντας δημόσια όσους θεωρούνταν ύποπτοι για συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις. Την ίδια βαρβαρότητα δείχνουν σήμερα οι σουνίτες μαχητές του στις περιοχές όπου διατηρούν τον έλεγχο στη Συρία.

Υπό την ηγεσία του οι τζιχαντιστές έχουν προελάσει για πρώτη φορά μετά την επέμβαση του 2013 σε αστικές ζώνες του Ιράκ, καταλαμβάνοντας ταυτόχρονα αστικές περιοχές στη Συρία εν μέσω του εμφυλίου πολέμου.

Ανάμεσα στις στρατηγικές επιλογές του που έχουν αποδειχθεί επιτυχείς είναι να ανοίξει την «πόρτα» της οργάνωσης σε ξένους μαχητές, Ευρωπαίους και Αμερικανούς, τους οποίους στρατολογεί και εκπαιδεύει.

Γεννημένος σε θρησκευόμενη οικογένεια, ο Αλ-Μπαγκντάντι έχει διδακτορικό στις Ισλαμικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης.

Ευαγγελία Μπίφη


Πηγή: http://news.in.gr/world/article/?aid=1231327158

About admin