Home / Ειδήσεις / Αλλες 15.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων ώς την άλλη εβδομάδα

Αλλες 15.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων ώς την άλλη εβδομάδα

Στοιχεία από το Συντονιστικό Κέντρο

Αθήνα
Η δημιουργία προσωρινών κέντρων φιλοξενίας, αλλά και η συνολική διαχείριση των προσφυγικών ροών τίθενται στο επίκεντρο του νέου Συντονιστικού Κέντρου, που δημιουργεί η κυβέρνηση και απαρτίζουν έξι υπουργεία.

Το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης απαρτίζεται από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδομών – Μεταφορών – Δικτύων, Ναυτιλίας και Μακεδονίας – Θράκης. Σε αυτό, θα συμμετέχουν και άλλα υπουργεία, ανάλογα με τα θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Πολιτικός συντονιστής είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Επιτελικό όργανο θα είναι το διευρυμένο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ).

Όπως επισήμανε στην πρώτη συνέντευξη της διυπουργικής επιτροπής ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των υποχρεώσεών μας απέναντι στην Ευρώπη και μετά τις απαράδεκτες αποφάσεις ορισμένων χωρών δημιουργείται μια νέα κατάσταση, ότι εισέρχονται στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από τις λίγες δεκάδες που εξέρχονται. Την κατάσταση αυτή έρχεται να καλύψει η διυπουργική ομάδα».

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ενεργοποιεί την δεύτερη φάση διαχείρισης των ροών, αυτή της αναζήτησης προσωρινών κέντρων φιλοξενίας. Ήδη λειτουργούν τα δύο νέα κέντρα φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και στο Χέρσο Κιλκίς, ενώ όπως επισήμανε ο Δημήτρης Βίτσας από σήμερα αξιοποιείται και η δομή φιλοξενίας που ετοίμασε η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία. Συγχρόνως, γίνεται συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να υποδείξει και άλλα κέντρα φιλοξενίας «και ήδη γίνονται προτάσεις». Στόχος είναι να διαμορφωθούν άλλες 15.000 νέες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι την επόμενη εβδομάδα σε χώρους «που μπορούν να διαμορφώνονται γρήγορα», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας. Εξάλλου, όπως τόνισε ο ίδιος, το σύνολο σχεδόν των χώρων φιλοξενίας που λειτουργούν σήμερα είναι μη χρησιμοποιούμενα στρατόπεδα του στρατού και τώρα γίνονται προτάσεις που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, «τις οποίες εξετάζουμε και αν είναι ικανοποιητικές τις αποδεχόμαστε».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ταφύλλης, εξήγησε ότι δουλειά του συντονιστικού διυπουργικού οργάνου είναι να συνθέτει την συνολική εικόνα, να κάνει αξιολόγηση της κατάστασης και των προβλημάτων που προκύπτουν και μετά να σχεδιάζει, να παρακολουθεί την υλοποίηση και να αξιολογεί τα αποτελέσματα της υλοποίησης.

Ημερομηνία – ορόσημο, θα αποτελέσουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 7 Μαρτίου. «Με βάση τις αποφάσεις αυτές θα αναπροσαρμοστεί όλη μας η τακτική», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, χαρακτήρισε το νέο συντονιστικό κέντρο «μια σοβαρή προσπάθεια επιχειρησιακά να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, γιατί η κρίση ήταν ξαφνική, την περιμέναμε, αλλά ένα μήνα αργότερα». Όπως πρόσθεσε, «υπήρξε ένα ξάφνιασμα» για τις αποφάσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. «Θεωρούσαμε ότι ήταν πολύ πιθανό να κλείσει το πέρασμα στην Ειδομένη. Λάβαμε, όμως, μια διαβεβαίωση που μας έδινε 20 ημέρες. Όπως το βιώνω εγώ, μας κλάπηκαν 20 ημέρες και πριν από αυτό δύο μήνες. Τα σχέδια όμως υπήρχαν και γι’ αυτό το λόγο κατορθώνουμε σήμερα να χτίζουμε 10.000 – 15.000 προσωρινές θέσεις φιλοξενίας την εβδομάδα».

Επίσης, ο Γιάννης Μουζάλας ζήτησε «χρόνο πριν γίνει αυτή η δριμεία κριτική που δεν βοηθάει παρά σπέρνει φόβο. Σε αυτή την τεράστια προσπάθεια μην περιμένετε ταχυδακτυλουργούς, υπάρχουν άνθρωποι και θεσμοί κουρασμένοι από τα μνημόνια και αποδεκατισμένοι από προσωπικό, που όμως δουλεύουν πάρα πολύ».

Απαντώντας σε κριτικές για την Ειδομένη, ο ίδιος έκανε λόγο για «μια πολύ άσχημη κατάσταση». «Ξαναϋπήρξε, όμως, άσχημη κατάσταση στην Ειδομένη και όταν φτιάχτηκαν οι δομές η κατάσταση βελτιώθηκε. Θα το αντιμετωπίσουμε αυξάνοντας την υγειονομική βοήθεια στους πρόσφυγες και προσπαθώντας να βοηθήσουμε στην παροχή τροφής και λέγοντας ότι υπάρχουν στα δύο χιλιόμετρα πιο πέρα χώροι για τη φιλοξενία τους. Δεν έχουμε σκοπό να διευθετήσουμε την κατάσταση με βίαιους τρόπους».

Τέλος, σε ερώτηση για τον εντοπισμό προσφύγων με πλαστά έγγραφα στην Ευρώπη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για πλαστά χαρτιά που χορηγεί το ελληνικό κράτος, αλλά για πλαστά διαβατήρια. «Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να βάζουμε ειδικές σφραγίδες στα δικά μας χαρτιά, ώστε να πλησιάζουν τα υδατογραφημένα έγγραφα», τόνισε και εκτίμησε ότι «μάλλον στην Ελλάδα δίνονται τα πιο δύσκολο να πλαστογραφηθούν χαρτιά».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis