Home / Ειδήσεις / Αλλάζει χέρια το Hilton – Ο ιδιοκτήτης του Costa Navarino και ο τρίτος πλουσιότερος Τούρκος πίσω από την κοινοπραξία που παίρνει τον έλεγχο

Αλλάζει χέρια το Hilton – Ο ιδιοκτήτης του Costa Navarino και ο τρίτος πλουσιότερος Τούρκος πίσω από την κοινοπραξία που παίρνει τον έλεγχο

Mοναδικός διεκδικητής για την απόκτηση του «Hilton», του πιο ιστορικού ξενοδοχείου της Αθήνας, έμεινε η ισχυρή κοινοπραξία του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου με την τουρκική Dogus. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής ο όμιλος της Alpha Bank, η διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών που υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την απόκτηση του εμβληματικού ξενοδοχείου ολοκληρώθηκε και ως «προτιμητέος επενδυτής» επιλέχθηκε η κοινοπραξία των εταιρειών Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε. (ΤΕΜΕΣ) του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου και D-Mαrine Investments Holding B.V., Θυγατρικής της Dogus στην Ολλανδία….


Η τράπεζα εφεξής προχωρά σε αποκλειστικές συζητήσεις πλέον με το σχήμα των επενδυτών, προκειμένου να ολοκληρωθεί το χρυσό deal. Το ακριβές τίμημα για την απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου της πρωτεύουσας μπορεί να μην είναι ακόμη γνωστό, ωστόσο πηγές της Alpha Bank αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα υπάρχει ευκρινής εικόνα για τον χρόνο ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Στην πρώτη φάση της διαδικασίας πώλησής του, το «Hilton» -όπως ανέφερε report της Euroxx- κατάφερε να συγκεντρώσει μη δεσμευτικές προσφορές μεταξύ 140 και 170 εκατ. Ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank έχει τη μνημονιακή υποχρέωση να πουλήσει άμεσα όλα τα περιουσιακά της στοιχεία που δεν αφορούν χρηματοοικονομικές δραστηριότητες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το σχήμα Κωνσταντακόπουλου – Dogus θα ενισχυθεί περαιτέρω με τη συμμετοχή δύο ακόμη ξένων εταιρειών, εκ των οποίων η μία θα είναι hotel operator. Οι συζητήσεις για τη διεύρυνση του σχήματος βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι πιθανό να ευοδωθούν ακόμα και πριν από την επίσημη ανακοίνωση του πλειοδότη.

Επέκταση με αξιώσειs
Η συνεργασία της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου -που έχει δώσει εδώ και χρόνια τα διαπιστευτήριά της εκτός από τη ναυτιλία, και στον χώρο του τουρισμού, μέσω της ανάπτυξης του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Costa Nαvarino»- με τον τουρκικό όμιλο σηματοδοτεί την επέκταση της ΤΕΜΕΣ και στην ξενοδοχειακή αγορά της Απικής. Εχοντας ήδη βάλει στον διεθνή ξενοδοχειακό χάρτη το «Costa Navarino», ο ισχυρός άνδρας της ΤΕΜΕΣ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ακολουθώντας επιθετική στρατηγική, προχωρά σε νέες επεν-δύσεις και δεν διστάζει να ποντάρει στις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού.
Σύμμαχός του αυτή τη φορά είναι ο τρίτος πλουσιότερος Τούρκος, με περιουσία που ξεπερνά τα 3,4 δισ. δολάρια, ο Φερίτ Σαχένκ, επικεφαλής της Dogus ΗοΙdings.
Άλλωστε, η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει». Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί η είσοδος του Olayan Group στην ΤΕΜΕΣ, που ίδρυσε ο δημιουργός του ναυτιλιακού κολοσσού Costamare, καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα για την εταιρεία και διευκολύνοντας την επίτευξη κρίσιμων συμφωνιών. Αλλά και στην περιοχή Ασωπία της Βοιωτίας ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου, σε συνεργασία με τον όμιλο Θ. Βασιλάκη (Aegean Airlines), προτίθεται να προχωρήσει σε τουριστική επένδυση προϋπολογισμού 123 εκατ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει την ανέγερση τουριστικών κατοικιών, ξενοδοχείου, αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν και γήπεδο γκολφ, καθώς και συνεδριακού κέντρου.
Πνεύμα ανήσυχο, ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος μπορεί να κρατά χαμηλούς τόνους, ωστόσο δεν σταματά να δράττεται των ευκαιριών και να βάζει τον πήχυ όλο και πιο ψηλά. Ο ίδιος ήταν ένας από τους διεκδικητές του Αστέρα Βουλιαγμένης, είχε ενδιαφερθεί για την έκταση στην Αφάντου Ρόδου, ενώ εδώ και καιρό εμφανίζεται ανάμεσα στους ενδιαφερομένους για το ακίνητο-φιλέτο του Λαιμού της Βουλιαγμένης. Πέρα από τη δράση του εντός συνόρων, ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος επιδιώκει άνοιγμα και στην αγορά της Κίνας. Σε αυτό άλλωστε αποσκοπούσε η συμμετοχή του στην επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα. Η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, που έχει αναπτύξει ισχυρούς ναυτιλιακούς δεσμούς με τη «χώρα του Δράκου», επιθυμεί να διευρύνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και στον τουριστικό κλάδο.
ΠΗΓΗ: Real News

About Vassilis Batzis