Home / Ειδήσεις / Αλαλούμ με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση: Ανακοίνωσαν κατάργηση του μέτρου στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και μετά την πήραν πίσω

Αλαλούμ με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση: Ανακοίνωσαν κατάργηση του μέτρου στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και μετά την πήραν πίσω

Η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και στα φροντιστήρια έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και ήταν ένα από τα σημεία της προεκλογικής αντιπαράθεσης.
Χθες το απόγευμα- κι ενώ όπως προέκυψε στη συνέχεια δεν είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ- έφτασε ανακοίνωση, με την οποία μεταξύ άλλων γινόταν γνωστό ότι το μέτρο του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται, με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του. Μάλιστα στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι ως πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε να μην εφαρμοστεί το μέτρο στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Ωστόσο, λίγο αργότερα έγινε διόρθωση, με την επισήμανση ότι η ανακοίνωση εστάλη πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ και βέβαια πριν εγκριθεί το περιεχόμενο της.
Ωστόσο στη συνέχεια εξεδόθη νέα ανακοίνωση από την οποία απουσιάζει η συγκεκριμένη παράγραφος, προφανώς διότι είναι ένα θέμα το οποίο προϋποθέτει αφενός συνεννόηση με τους δανειστές και αφετέρου εκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει η ελληνική πλευρά προβλέπει

Απαλλαγή για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Εφαρμογή για δημοτικά, γυμνάσια, Λύκεια
ΦΠΑ από 0%-13% για φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών
Πάντως σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ο πρωθυπουργός έχει δεύτερες σκέψεις και δεν αποκλείεται τελικά να ανακοινώσει την αναστολή του μέτρου κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ανοίγοντας παράθυρο για την αναζήτηση ισοδύναμων.

 

 

Πηγή: parapolitika.gr

About maryav