Home / Διεθνή / Αλί Γιαζιτσί: Είμαι αθώος, έκανα λάθος επιλογές τη νύχτα του πραξικοπήματος

Αλί Γιαζιτσί: Είμαι αθώος, έκανα λάθος επιλογές τη νύχτα του πραξικοπήματος

Δημοσίευμα της Χουριέτ

Ο εν αποστρατεία Τούρκος στρατηγός λέει πως δεν γνωρίζει τον Γκιουλέν και αρνείται πώς έχει κάποια σχέση με τα γεγονότα

Αθώος δηλώνει ο ανώτατος στρατιωτικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, Αλί Γιαζιτσί, ο οποίος συνελήφθη σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα που επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Ο εν αποστρατεία Τούρκος στρατηγός και «φύλακας» του Σουλτάντου του Βοσπόρου είναι ανάμεσα στους ανώτατους αξιωματικούς που έχουν συλληφθεί και κρατούνται ως βασικοί υποκινητές του πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», ο Γιαζιτσί, ο οποίος ανακρίνεται τις τελευταίες ημέρες από τις αρχές, παραδέχθηκε ότι έγιναν «κάποια λάθη», ωστόσο επεσήμανε ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τους «γκιουλενιστές» καθώς επίσης και ότι δεν εμπλέκεται στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Αμέσως μετά την σύλληψη του, τα τουρκικά ΜΜΕ έσπευσαν να τον ενοχοποιήσουν αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, ο υπασπιστής του Ερντογάν από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως προέδρου της Τουρκίας, ο πιο στενός του σύμβουλος και συνεργάτης, ο υπεύθυνος σύμβουλος για τις ένοπλες δυνάμεις, ήταν ο άνθρωπος που «πρόδωσε» τον Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγες ώρες αφότου εκδηλώθηκε το πραξικόπημα το βράδυ της 15ης Ιουλίου, ο Αλί Γιαζιτσί, συνελήφθη και μάλιστα υπήρξαν πληροφορίες ότι συμμετείχε και στην απαγωγή του γραμματέα της τουρκικής προεδρίας, Φαχρί Κασιργκά.

O Αλί Γιαζιτσί πάντως αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες για συμμετοχή του στους «γκιουλενιστές» αλλά και σε εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της «Χουριέτ», ο Γιαζιτσί έχει παραδεχτεί ότι έκανε
«λάθος επιλογές» τη νύχτα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα

Στην κατάθεσή του στον Εισαγγελέα, ο Γιαζιτσί όταν ερωτήθηκε γιατί όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα επέλεξε να πάει στην Σμύρνη και όχι και στην Μαρμαρίδα εκεί που παραθέριζε ο Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε:

«Δεν ξέρω. Επέλεξα απλά την Σμύρνη αντί της Μαρμαρίδας. Έκανα λάθος επιλογή. Λυπάμαι γι΄αυτό. Αλλά δεν δέχομαι ότι εμπλέκομαι στην απόπειρα πραξικοπήματος. Δεν ανήκω στην οργάνωση του Γκιουλέν».

Ο Αλί Γιαζιτσί ρωτήθηκε επίσης αν έκανε κάποια προσπάθεια για να ενημερωθεί για τον κωδικό του αεροπλάνου με το οποίο ο Ερνοτάν θα πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της 15ης Ιουλίου.

«Δεν ζήτησα τον κωδικό του αεροπλάνου με το οποίο ο πρόεδρος θα πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη. Εγώ δεν το έμαθα αλλά και ούτε θα έδινα αυτές τις πληροφορίες σε κανέναν», υποστήριξε και πρόσθεσε:

«Ουδέποτε έχω συναντηθεί με τον Γκιουλέν…. Ο Γκιουλέν είναι ηγέτης τρομοκρατικής οργάνωσης».

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis