Home / Ελλάδα / Αιφνιδιασμένοι οι δήμοι του Πειραιά για το κέντρο προσφύγων

Αιφνιδιασμένοι οι δήμοι του Πειραιά για το κέντρο προσφύγων

«Προ τετελεσμένου γεγονότος»

Αθήνα
Προ τετελεσμένου έφερε η κυβέρνηση τους δήμους του Πειραιά με την απόφαση να παραχωρήσει το στρατόπεδο Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camps).

Στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης μιλώντας στο Βήμα λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση της απόφασης έλεγαν ότι «οι πρόσφυγες είναι πάντα καλοδεχούμενοι στον Πειραιά, αλλά θα έπρεπε η κυβέρνηση πρώτα να μας έχει ενημερώσει για τις προθέσεις της για να καταθέσουμε και εμείς τις απόψεις μας και να μην το μάθουμε μέσω της σχετικής ανακοίνωσης».

Υπενθύμιζαν ακόμη πως στο Πειραιά, που καθημερινά υποδέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων προερχόμενων από τα νησιά του Αιγαίου, αναμένουν ακόμα την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ.Μουζάλα – αν και έχει προσκληθεί από τον Περιφερειάρχη Πειραιά Γ.Γαβρίλη – προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη αρμοδίων φορέων για τη διαχείριση των προσφύγων.

Μάλιστα πολλούς μήνες πριν είχε ανοίξει μια συζήτηση μεταξύ των δημάρχων της ευρύτερης περιοχής σε μια προσπάθεια να βρεθούν ξενοίκιαστα σπίτια για να διατεθούν για τις ανάγκες στέγασης προσφύγων.

Επιπλέον αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν το φόβο ανόδου των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Περάματος – στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το στρατόπεδο – που επισκέφτηκε το Σάββατο το πρωί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςυποσχόμενος δράσεις για ανάπτυξη.

«Στο Σχιστό δεν πρόκειται να γίνει νέα Αμυγδαλέζα»

Ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Χρήστος Βρεττάκος δήλωσε: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι επίκειται δημιουργία κέντρου / στρατοπέδου μετεγκατάστασης / κράτησης προσφύγων στο Σχιστό» και εξέφρασε μια σειρά ερωτημάτων: «Πώς είναι δυνατό να ληφθεί μια τέτοια απόφαση χωρίς καμιά απολύτως διαβούλευση / ενημέρωση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Πώς είναι δυνατόν να μην έχει γίνει συζήτηση με τους δήμους της περιοχής για την επίτευξη ανθρώπινης μεταχείρισης των προσφύγων; Πώς γίνεται να έχουν περάσει περισσότερες από 24 ώρες από την ανακοίνωση της απόφασης και να μην έχει δεήσει κανένας “αρμόδιος” να μας ενημερώσει για το τι πρόκειται να συμβεί σε περιοχή κοντά στην πόλη μας;»

Ο κ. Βρεττάκος επεσήμανε ακόμη: «Είναι γνωστό ότι το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, επειδή είναι πόλεις της προσφυγιάς, έχουν επιδείξει και εξακολουθούν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα των προσφύγων. Είναι επίσης γνωστό ότι η δημοτική αρχή του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας δίνει συνεχείς μάχες ενάντια στον ρατσισμό και υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είμαστε απολύτως πρόθυμοι να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί στη φιλοξενία των προσφύγων. Δεν πρόκειται όμως να δεχτούμε να γίνει στην περιοχή μας ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή ένα γκέτο, πολύ περισσότερο αν αυτό θα είναι υπό στρατιωτικό έλεγχο. Στο Σχιστό δεν πρόκειται να γίνει νέα Αμυγδαλέζα».

Newsroom ΔΟΛ

About admin