Home / Διεθνή / Αζερμπαϊτζάν: Πρώτη Δημοκρατία στη μουσουλμανική Ανατολή

Αζερμπαϊτζάν: Πρώτη Δημοκρατία στη μουσουλμανική Ανατολή

Στις 28 Μαΐου ο λαός του Αζερμπαϊτζάν γιορτάζει την εθνική του εορτή – την Ημέρα της Δημοκρατίας (μνημονεύει την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν – ΛΔΑ) που προκηρύχτηκε στις 28 Μαΐου 1918 και υπήρχε μέχρι 28 Απριλίου 1920.

Όπως επισημαίνει ο κορυφαίος εξερευνητής της ιστορίας της ΛΔΑ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (Amhert, ΗΠΑ) Audrey Altstadt, «στις αρχές του 20ου αιώνα στο Αζερμπαϊτζάν εμφανίστηκε μια πραγματική Δημοκρατία, υπήρξε Κοινοβούλιο, λειτουργούσαν διάφορα πολιτικά κόμματα, στο Σύνταγμα, το οποίο ήταν στο στάδιο προετοιμασίας, κατοχυρώθηκε το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Στις σελίδες του ελεύθερου Τύπου διεξάγονταν συνεχείς συζητήσεις για διάφορα θέματα. Με λίγα λόγια, από όλες τις απόψεις στο Αζερμπαϊτζάν υπήρχε ένα δημοκρατικό σύστημα». Αποκαλώντας την ΛΔΑ ως «το λουλούδι που άνθησε σε μια αιματηρή εποχή» ο Altstadt τονίζει ότι από μόνο του το γεγονός της δημιουργίας ενός τέτοιου δημοκρατικού κράτους μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν απροσδόκητο.

Το γεγονός αυτό πράγματι είχε τεράστια ιστορική σημασία για το Αζερμπαϊτζάν, δεδομένου ότι οι μουσουλμάνοι του Αζερμπαϊτζάν υπέστησαν διακρίσεις (σε σύγκριση με τα γειτονικά χριστιανικά έθνη – τους Αρμένιους και τους Γεωργιανούς) κατά τους δύο αιώνες παραμονής στη Ρωσική Αυτοκρατορία, όσον αφορά τόσο στην πρόσβαση στα όργανα εξουσίας, όσο και στην οικονομική δραστηριότητα, εκπαίδευση, τύπο, στρατιωτική θητεία και άλλους τομείς. Παρά το γεγονός αυτό, σημειώνει ο Αμερικανός επιστήμονας, η ηγεσία της Πρώτης Δημοκρατίας κατάφερε να δημιουργήσει ένα κοσμικό, φιλελεύθερο-δημοκρατικό μοντέλο του κράτους και του έθνους.

 

πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500000929#ref=latestarticles

About basilis progressive