Home / Αθλητισμός / ΑΕΚ / ΑΕΚ: Μία ώρα παρέα με τον Γκουστάβο Πογέτ. Συγκρίσεις με τον Δέλλα

ΑΕΚ: Μία ώρα παρέα με τον Γκουστάβο Πογέτ. Συγκρίσεις με τον Δέλλα

Μετά από πολλά χρόνια, το «άβατο» του προπονητικού κέντρου της ΑΕΚ έσπασε. Με πρωτοβουλία της διεύθυνσης επικοινωνίας του συλλόγου και την απαραίτητη συναίνεση του Γκας Πογέτ, οι πύλες των Σπατών άνοιξαν για τους εκπροσώπους του Τύπου, που είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με το νέο προπονητή των «κιτρινόμαυρων».

Η ποδοσφαιροκουβέντα με μία προσωπικότητα σαν τον Πογέτ, μόνο ευεργετική μπορεί να είναι, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς. Οι παραστάσεις του μετά από 18 χρόνια στην Αγγλία είναι πολύτιμες, έστω κι αν το μεγαλύτερο μέρος της («light», όπως την χαρακτήρισε η ΠΑΕ ΑΕΚ) συζήτησης με τους δημοσιογράφους, αναλώθηκε σε θέματα της ελληνικής ποδοσφαιρικής καθημερινότητας: προπόνηση, συστήματα, μεταγραφές, ανταγωνιστικότητα.

Ακόμα κι έτσι, όμως, τα συμπεράσματα που βγήκαν ήταν πολλά και χρήσιμα. Ο Ουρουγουανός διαθέτει το χάρισμα της επικοινωνίας και της αμεσότητας με τον Τύπο, απόρροια της μακροχρόνιας παραμονής του στη Μεγάλη Βρετανία. Για παράδειγμα, εξήρε τις δυνατότητες του Ράφικ Τζεμπούρ («Τον είχα δει στη Νότιγχαμ. Του έχω μεγάλη εμπιστοσύνη. Πιστεύω ότι θα βελτιωθεί πολύ»), αλλά σε ερώτηση αν τελικά η ΑΕΚ θα αποκτήσει επιθετικό τον Ιανουάριο, ξέφυγε με… ντρίπλα: «Όλες οι ομάδες επιθετικό θέλουν! Σε εμάς, όμως, εξαρτάται από τον Τζεμπούρ, τον οποίο πιστεύουμε πάρα πολύ. Αν αυτός είναι καλά, τότε ο νέος που ενδεχομένως θα έρθει, θα γνωρίζει ότι βρίσκεται πίσω από 1-2 παίκτες στην ιεραρχία

», ενώ παράλληλα ήταν ξεκάθαρος: «Μεταγραφές θα γίνουν». Στο κομμάτι αυτό, όσον αφορά τη συνεργασία του με τους Μπάγεβιτς, Μιλοβάνοβιτς που έως τώρα είχαν τον πρώτο λόγο, είπε: «Τα πράγματα θα γίνουν άνετα και φυσιολογικά».

Εδώ και καιρό ο Πογέτ μιλάει για τη «δική του» ΑΕΚ. Τι περιλαμβάνει όμως αυτό; Ποια είναι η ποδοσφαιρική του κοσμοθεωρία; Η ανάλυση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: «Οργάνωση και κατοχή της μπάλας. Να κάνει πάντα η ομάδα τα βασικά του ποδοσφαίρου. Τα πολλά συστήματα, αρκετές φορές κάνουν δύσκολο το έργο του ποδοσφαιριστή!

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: στο σύγχρονο ποδόσφαιρο λένε πολλοί, ο τερματοφύλακας πρέπει να παίζει με τα πόδια. Λάθος! Ο τερματοφύλακας πρέπει να πιάνει τη μπάλα, πρώτα απ? όλα!».

Πότε απέκτησε ο 47χρονος κόουτς αυτήν την προπονητική φιλοσοφία του stick on the basics; Σε ποιον οφείλεται; «Δεν υπάρχει μέντορας» απαντά ο ίδιος. «Όταν δουλεύαμε με το επιτελείο μου στη Μπράιτον, καταλάβαμε ότι αυτό που μετράει, είναι να γίνονται σωστά τα βασικά. Δεν παίζει ρόλο πόσο μοντέρνος είναι ένας προπονητής, αν δεν είναι `φρέσκος` ο ποδοσφαιριστής. Ένας παίκτης, όσο μεγαλώνει επιστρέφει στα βασικά».

Επίσης, ο Πογέτ τοποθετήθηκε, πάντα με ενδιαφέρουσα οπτική:

-Στο ρόστερ της ομάδας: «Μαζί με τους τερματοφύλακες, θέλω 23-25 παίκτες συνολικά» (σ.σ. αυτή τη στιγμή το ρόστερ της ΑΕΚ περιλαμβάνει 31 επαγγελματίες, ανάμεσά τους 5 τερματοφύλακες).

– Στον Μπουονανότε: «Έχουμε καθημερινή επαφή. Δεν τον θέλω για `δεκάρι` γιατί χάνεται ανάμεσα σε τεράστιους αμυντικούς χαφ. Τον προτιμώ ως δεύτερο επιθετικό».

– Στον Σκόκο: «Δεν μίλησα εγώ μαζί του, αλλά ο βοηθός μου (πιθανότατα ο Ταρίκο). Πριν από μερικά χρόνια, θα τον ήθελα. Τώρα όχι. Αλλά ακόμα κι αν θέλαμε, δε νομίζω ότι θα έρθει».

– Την πρώτη του εντύπωση μετά από έναν μήνα στην Ελλάδα: «Δεκαπέντε χρόνια στην Αγγλία, τέτοιον ήλιο δεν είχα δει. Άρα προφανώς το απολαμβάνω! Φυσικά, όταν νικάμε, είναι ακόμα καλύτερα».

– Τη μετάβαση σε νέα αγωνιστική διάταξη: «Η αλλαγή σε 4-3-3 έγινε γιατί θεωρώ ότι με αυτό οι παίκτες προσαρμόζονται πολύ καλύτερα στο σύστημα του αντιπάλου».

– Το ρίσκο: «Όπως βλέπετε, κάνουμε αλλαγές για να κερδίσουμε το παιχνίδι και όχι για να προσαρμόσουμε παίκτες στο σύστημα. Για να κερδίζεις πρέπει να ρισκάρεις με τη μπάλα, αρκεί να έχεις ποιότητα»

– Τον Κρισάντους: «Πιστεύω ότι ο `Μάκης` μπορεί να βοηθήσει. Τον δουλέψαμε τις τελευταίες ημέρες σε κάποιες θέσεις, που ούτε ο ίδιος αντιλήφθηκε».

– Την απόφαση για μεταγραφική ενίσχυση: «Θα περιμένουμε μέχρι και αρχές Ιανουαρίου, να δούμε πως θα πάει το σύστημα με δύο επιθετικούς».

– Τον Γιόχανσον: «Αυτό που μου άρεσε περισσότερο, ήταν ότι αντιλήφθηκε αμέσως την αλλαγή θέσης».

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΔΕΛΛΑ

Στα μάτια των «απ? έξω», τα αποδυτήρια της ΑΕΚ υποβάλλονται αυτήν την περίοδο σε ραγδαία αλλαγή νοοτροπίας. Ο Δέλλας «σημάδεψε» με την παρουσία του τους παίκτες, καθώς μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον μακροβιότερο προπονητή στη σύγχρονη Ιστορία του συλλόγου, μετά τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Οι κυριότερες διαφορές του Πογέτ με τον προκάτοχό του, είναι:

– Επικοινωνία με τους παίκτες:

Ο Ουρουγουανός μιλάει προσωπικά με όλους τους παίκτες, σε αντίθεσή με τον Δέλλα. Αναφέρθηκε στην περίπτωση Μπουονανότε, ενώ νωρίτερα σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, είχε διευκρινίσει ότι θα συζητήσει προσωπικά με όσους παίκτες θεωρεί πως πρέπει να αποχωρήσουν τον Ιανουάριο.

– Απόλυτη κάλυψη ποδοσφαιριστών:

Επί Πογέτ, όταν ο Κρισάντους κλήθηκε να βοηθήσει δεν προσέφερε το παραμικρό. Παρόλα αυτά «καλύφθηκε» από τον Ουρουγουανό. Επίσης, εναντίον του Αστέρα Τρίπολης τρεις παίκτες αδράνησαν για να μπει το μοναδικό γκολ και να χάσει η ΑΕΚ το παιχνίδι. Ο Ουρουγουανός απλώς ανέλυσε τη φάση στα αποδυτήρια, χωρίς να ρίξει ευθύνες σε κανέναν. Από την άλλη πλευρά, χαρακτηριστική ήταν η στιγμή που ο Δέλλας «κάρφωνε» τον Σοϊλέδη στο ματς με τον ΠΑΟΚ, λέγοντας «Χάσαμε από ατομικό λάθος», παρότι η γενική εικόνα της ομάδας ήταν αποκαρδιωτική.

– Επαφή με τον Τύπο:

Από το «μη με ρωτάτε εμένα γι? αυτά» του Δέλλα, περάσαμε στο «Μεταγραφές θα γίνουν. Θα συνεργαστούμε άνετα και φυσιολογικά με Μπάγεβιτς, Μιλοβάνοβιτς». Είναι σίγουρα μια εξέλιξη προς τη θετική κατεύθυνση.

– Επιθυμίες:

Ο Δέλλας έδινε την εντύπωση πως δούλευε αδιαμαρτύρητα με ό,τι του προμήθευαν. Γι? αυτό το λόγο, άλλωστε, είχε αρκετούς υποστηρικτές οι οποίοι θεωρούσαν πως δεν ήταν υπεύθυνος για το υλικό που τού έδωσαν να διαχειριστεί. Ο Πογέτ διεκδικεί και ?πέραν των μεταγραφικών- δήλωσε ορθά-κοφτά πως από τα τέλη Ιανουαρίου θα δουλεύει με 25 ποδοσφαιριστές. Αυτό σημαίνει ότι με κάποιο τρόπο, η διοίκηση είναι αναγκασμένη να βρει τρόπο να αποδεσμεύσει, προσωρινά ή μόνιμα, τουλάχιστον 7-8 παίκτες.

-Προσβασιμότητα:

Ο Πογέτ δεν βλέπει με κακό μάτι την περιστασιακή παρουσία δημοσιογράφων στις προπονήσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πιο έγκυρη ενημέρωση και πιο εύστοχη κριτική στους αγώνες. Έως τώρα, κανείς δεν γνώριζε τι γίνεται πίσω από τα «τείχη» του προπονητηρίου, που θεωρείτο «άβατο» επί Τραϊανού Δέλλα.

Διευκρινίζουμε πως όλα τα προαναφερθέντα, δεν αποτελούν εχέγγυα της επιτυχίας, με την οποία συμβόλαιο δεν έχει υπογράψει κανείς, όσο επικοινωνιακός ή… στριφνός κι αν είναι. Στην ουσία, πρόκειται για εντελώς διαφορετικές προπονητικές φιλοσοφίες, που έχουν ως κοινό παρονομαστή την ΑΕΚ. Το πείραμα Δέλλα απέτυχε, ίσως γιατί δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για να πετύχει. Το πείραμα Πογέτ, όμως, είναι ζωτικής σημασίας για τον «Δικέφαλο» και ενδεχόμενη επιτυχία του θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής. Όπου το σύνθημα «Ερχόμαστε» θα αποκτήσει την υπόσταση που ονειρεύονται οι φίλοι της Ένωσης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ.

About totritomati