Home / Ειδήσεις / Αγώνας δρόμου για να κλείσει η συμφωνία εντός της εβδομάδας

Αγώνας δρόμου για να κλείσει η συμφωνία εντός της εβδομάδας

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται από πηγές της κυβέρνησης η εβδομάδα που τρέχει, καθώς εκτιμάται ότι οι επαφές που θα πραγματοποιηθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα θα φέρουν και το κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους.

Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξεί ότι ως το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας, τουλάχιστον στα σημεία που υπάρχει σύγκλιση.

Εξάλλου, και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σήμερα πως η δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ θα αποπληρωθεί κανονικά, αφού θα έχει υπάρξει συμφωνία.

Το κλίμα μετέδωσε η χθεσινή συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, η οποία έδωσε εντολή για κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.

Όσον αφορά στις εκκρεμότητες, αυτές αφορούν τον ΦΠΑ (φαίνεται πως κλειδώνουν οι τρεις κατηγορίες, αλλά μένει να οριστικοποιηθεί ποια προϊόντα θα ενταχθούν στην κάθε μία), το δημοσιονομικό κενό και το ασφαλιστικό.

Αισιοδοξία υπάρχει στην Αθήνα και για τη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ, καθώς η κυβέρνηση έχει ενδείξεις ότι το Ταμείο μπορεί να μετριάσει τη στάση του. Εκτιμάται ότι ρόλο σε αυτή την αλλαγή έπαιξε παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, έπειτα από το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι ο κ. Λιου θα θέσει το ελληνικό ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο της G7 που αρχίζει την Τετάρτη στη Δρέσδη.

Παρ’ όλα αυτά ο Β.Σόιμπλε έχει διαμηνύσει ότι η G7 δεν είναι το πεδίο, όπου θα βρεθεί η λύση για την Ελλάδα.

Πάντως, η Αθήνα κρατά στα θετικά το μήνυμα από την Ουάσινγκτον ότι εάν η Ελλάδα φτάσει σε μια συμφωνία με τους εταίρους, τότε το ΔΝΤ δεν θα σταθεί εμπόδιο σε αυτή την συμφωνία.

Εξάλλου, από σήμερα ξεκινούν εκ νέου οι συνομιλίες σε επίπεδο Brussels Group που αναμένεται να διαρκέσουν όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, το οποίο –όπως μετέδωσε το Reuters το βράδυ της Πέμπτης- θα έχει αντικείμενο την Ελλάδα.

Αν όλα κυλήσουν όπως εκτιμά η ελληνική πλευρά, και με δεδομένο ότι θα είναι έτοιμο και ένα κείμενο συμφωνίας, τότε δεν αποκλείεται η σύγκληση έκτακτου Eurogroup μέσα στις δύο πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

 

πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500000288#ref=newsroombox

About basilis progressive