Home / Αρχαιολογικά ευρήματα / Ένα «Ινοκσούκ» στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Ένα «Ινοκσούκ» στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

«Να ενεργούμε την ιδιότητα του ανθρώπου» καλεί τους Θεσσαλονικείς ένα γλυπτό που κοσμεί, από σήμερα, τον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Είναι το ιδιότυπο γλυπτό “INUKSUK” των Ινουίτ, των αυτοχθόνων του Καναδά, που χάρισε προ τριετίας η καναδική πρεσβεία στον Δήμο Θεσσαλονίκης (λαξεύτηκε από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Παυλίδη) και συμβολίζει την αλληλεγγύη και τους διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ του Καναδά και της Ελλάδας.

“Ινουκσούκ” στη γλώσσα των Ινουίτ σημαίνει: “Να ενεργεί με την ιδιότητα του ανθρώπου”.

Οι Ινουίτ, αυτόχθονες κάτοικοι των αρκτικών περιοχών του Καναδά, κατασκεύασαν αυτά τα πέτρινα ορόσημα (οδοδείκτες) για να εντοπίσουν τα μονοπάτια που ακολουθούσαν οι ταξιδιώτες της εποχής, τις περιοχές κυνηγιού και τους τόπους πνευματικής σημασίας.

Στη γλώσσα Inucitut, η λέξη Ινουίτ σημαίνει “Άνθρωπος”.

Το γλυπτό παραχωρήθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της δημιουργίας του “πάρκου Καναδά”, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με αφορμή την 70η επέτειο διπλωματικών σχέσεων (1942-2012). Το γλυπτό λοιδορήθηκε αλλεπάλληλα από βανδάλους και προκειμένου να προφυλαχθεί, μεταφέρθηκε από σήμερα στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης.

About m bonsu