Home / Ελλάδα / Έλλειψη σχεδιασμού για πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλει η ΚΕΔΕ

Έλλειψη σχεδιασμού για πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλει η ΚΕΔΕ

Αθήνα
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη ακόμη και τώρα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ασκήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το οποίο αποφάσισε ομόφωνα τη συγκρότηση Επιτροπής που θα επεξεργαστεί και θα διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις. Λανθασμένη χαρακτηρίζεται η επιλογή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και του Ελληνικού για φιλοξενία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, η συγκρότηση επιτροπής κρίθηκε «απολύτως αναγκαία καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί εκ μέρους της κυβέρνησης ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του ζητήματος». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε λόγο για «πρόχειρες και αποσπασματικές αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες λαμβάνονται την τελευταία στιγμή» και οι οποίες προκαλούν ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες ενώ δεν διασφαλίζονται ούτε καν αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής.

«Η επιλογή να χρησιμοποιηθεί ο χώρος του Ελληνικού αλλά και οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, είναι εντελώς λανθασμένη. Για τους συγκεκριμένους χώρους πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Κι όχι να μετατραπούν σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών» πρόσθεσε.

Ο κ. Καμίνης, στην παρέμβασή του υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας και κοινού σχεδιασμού για τη διαχείριση του προβλήματος από πλευράς αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς τη διαρκή παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κανένα σχέδιο δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί».

Ο δήμαρχος Αλίμου κ. Κονδύλης επέκρινε τον αναπληρωτή υπουργό κ. Μουζάλα λέγοντας ότι όχι μόνο δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους όμορους δήμους από το Ελληνικό ότι επρόκειτο να μεταφέρει εκεί τους μετανάστες από το Τάε Κβον Ντο αλλά και πως, αφού το πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ, τον αναζήτησαν αλλά εκείνος επί ημέρες «τους απέφευγε». Επίσης ζήτησε «δίκαιη κατανομή σ’ όλη την Επικράτεια, με κίνητρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών».

Ο επικεφαλής της παράταξης , «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» , δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, κατήγγειλε ότι έχουν δημιουργηθεί και δρουν και στην Ελλάδα κυκλώματα διακίνησης. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, υπογράμμισε ότι έχει ευθύνες η Δύση με τις παρεμβάσεις της, για αυτές τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές. Τόνισε ότι είναι «ευρωπαϊκό» θέμα και πρέπει να γίνει κατανομή στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι ούτε η ΕΕ δεν είχε μέχρι πρόσφατα σχέδιο για το πώς θα το αντιμετωπίσει. Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η επικεφαλής της, Ελπίδα Παντελάκη, κατήγγειλε ότι θέλουν να προσδώσουν στη Frontex κατασταλτικό ρόλο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο θέμα αυτό το αντιμετωπίζει «βλέποντας και κάνοντας» και τόνισε ότι όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, το πρόβλημα θα οξύνεται.

Στην επιτροπή της ΚΕΔΕ θα προεδρεύει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και θα συμμετέχουν οι δήμαρχοι Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, Παιανίας, Χρήστος Γκουντενούδης, Κω, Γιώργος Κυρίτσης, Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος καθώς και εκπρόσωπος της ΕΕΤΑΑ. Επίσης θα πλαισιώνεται από τεχνοκράτες ενώ θα ζητηθεί να συμμετέχει σε αυτήν και εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About totritomati