Home / Διεθνή / Άσαντ: Αν ανησυχείτε για τους πρόσφυγες, σταματήστε να στηρίζετε τους τρομοκράτες!

Άσαντ: Αν ανησυχείτε για τους πρόσφυγες, σταματήστε να στηρίζετε τους τρομοκράτες!

Τουλάχιστον προκλητικός μπορεί να χαρακτηριστεί ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος επιρρίπτει αποκλειστικά ευθύνες στην Ευρώπη για το προσφυγικό κύμα.

Σε δηλώσεις του σε ρωσικό δίκτυο ο Άσαντ τόνισε πως η μεταναστευτική κρίση οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρώπη δεν χειρίζεται το ζήτημα.

Αντιθέτως, ο Σύρος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η Ευρώπη στηρίζει τους τρομοκράτες και δεν φροντίζει τους πολίτες της χώρας, τη στιγμή που ο ίδιος αφήνει ανεξέλεγκτο έναν εμφύλιο πόλεμο να μαστίζει την Συρία εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Δεν είναι ότι η Ευρώπη δεν δέχεται ή δεν τους αγκαλιάζει σαν πρόσφυγες, είναι ότι δεν ασχολείται με το ζήτημα. Αν ανησυχείτε για αυτούς, τότε σταματήστε να στηρίζετε τους τρομοκράτες. Αυτό σκεφτόμαστε σχετικά με την κρίση. Αυτή είναι η καρδιά του ζητήματος των προσφύγων», δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιορίζονται στο να εκφράζουν τη θλίψη τους για τα θύματα στη Μεσόγειο.

Ανεξαρτήτως της απαθούς στάσης της Ευρώπης, ωστόσο, ο Σύρος πρόεδρος που ανήλθε στην εξουσία έπειτα από τα 30 χρόνια διακυβέρνησης του πατέρα του, έπραξε ελάχιστα για να αντιμετωπίσει έγκαιρα την ανθρωπιστική κρίση, τη βία και τις συγκρούσεις μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου.

Εντούτοις, και παρά το θάνατο περίπου 250.000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Άσαντ τονίζει πως οι Σύροι αυτό που επιθυμούν είναι σταθερότητα και ασφάλεια.

«Αν ρωτήσουμε έναν οποιονδήποτε Σύρο σήμερα σχετικά με τι επιθυμεί, το πρώτο πράγμα που θα έλεγε είναι: “Θέλουμε ασφάλεια και σιγουριά για κάθε άνθρωπο και καθεμία οικογένεια”», είπε ο Σύρος πρόεδρος συμπληρώνοντας πως είτε εντός, είτε εκτός κυβέρνησης όλοι πρέπει να ενωθούμε και να δούμε τι θέλουν οι πολίτες της χώρας.

«Θα ήθελα να καλέσω όλες τις δυνάμεις να ενωθούν ενάντια στην τρομοκρατία, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν πολιτικοί στόχοι, τους οποίους εμείς οι Σύροι επιθυμούμε μέσω διαλόγου και πολιτικής δράσης», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας.

Επισήμανε δε, ότι ο διάλογος είναι πιθανός μόνο όταν η τρομοκρατία ηττηθεί στην Συρία, εξηγώντας πως «είναι αδύνατο να γίνει το οτιδήποτε όταν κόσμος σκοτώνεται, η αιματοχυσία δεν τελειώνει και ο κόσμος νιώθει ανασφαλής».

Όλα αυτά, ενώ για τους περισσότερους αναλυτές ο πρόεδρος της Συρίας θεωρείται «αναγκαίο κακό», καθώς με την παραμονή του στην εξουσία αποτρέπεται το απόλυτο χάος από τη μαζική φυγή των πολιτών, αλλά και της επέλασης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Εντούτοις, με τον Άσαντ στην διακυβέρνηση της χώρας, ο εμφύλιος προβλέπεται πως θα εξακολουθήσει να προκαλεί την κατάρρευση της Συρίας.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε ανοιχτά την στήριξή του στον Άσαντ και προειδοποίησε πως η πτώση του καθεστώτος θα είχε σοβαρές επιπτώσεις, καθώς θα αυξανόταν η μεταναστευτική ροή. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τις διεθνείς δυνάμεις να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, εξαιτίας της οποίας είναι δύσκολο να επιλυθεί το προσφυγικό ζήτημα.

πηγή: protothema.gr

About gus_maverick