Anastasia-1

Τα διεθνούς φήμης Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας State Moscow Classical Ballet, ένα από τα διασημότερα κρατικά χορευτικά συγκροτήματα της Ρωσίας, κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στη χώρα μας, φέρνοντας στην Αθήνα τη διασημότερη και δημοφιλέστερη παράστασή τους, τον «Δον Κιχώτη», που είναι εμπνευσμένη από τον θρυλικό ήρωα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Το πανέμορφο μυθιστόρημα του  ισπανού συγγραφέα παρουσιάζεται σε χορογραφία του Αλεξάντερ Γκόρσκυ (μουσική του Λούντβιχ Μίνκους) από 60 συντελεστές, κορυφαίους, σολίστ αλλά και πρώτους χορευτές των Μπολσόι, όπως ο Ίγκορ Τσβίρκο και η Αναστασία Στασκέβιτς. Στο πρωταγωνιστικό ντουέτο μαζί τους εναλλάσσονται ο Νικολάι Σεβισέλοφ και η Εκατερίνα Μπερεζίνα. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει επτά παραστάσεις στην , τρεις βραδινές (ώρα έναρξης 20:00) την Τρίτη 22, την Τετάρτη 23 και ανήμερα τα Χριστούγεννα, και δύο διπλές παραστάσεις την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30/12(17:00 & 21:00).

Τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας…

… δημιουργήθηκαν το 1966 από το Υπουργείο Πολιτισμού της τότε ΕΣΣΔ, το οποίο διόρισε πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή του τον διάσημο χορογράφο Ίγκορ Μοϊσέγεφ. Το 1977, τον διαδέχεται ο Βλαντίμιρ Βασίλυoφ, ενώ βασική χορογράφος των Κρατικών Κλασικών Μπαλέτων της Μόσχας γίνεται η Νατάλια Κασάτκινα. Μάλιστα, το 2007, όταν ο Βασίλυοφ και η Κασάτκινα συμπλήρωσαν τριάντα χρόνια ως επικεφαλής των Μπαλέτων, η ρωσική κυβέρνηση, τιμώντας τους για το σπουδαίο έργο τους και τη σημαντική προσφορά τους στη σύγχρονη ρωσική δημιουργία, τους απένειμε τον τίτλο του «Καλλιτέχνη του λαού της Ρωσίας». Μέχρι σήμερα, τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας έχουν εμφανιστεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ εδώ και χρόνια συνεργάζονται σταθερά με άλλους δύο βασικούς πυλώνες της κλασικής ρωσικής χορευτικής παράδοσης, τα Μπαλέτα Μαριίνσκι (Κίροφ) της Αγίας Πετρούπολης και τα Μπολσόι της Μόσχας.

_APF1944

Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης»,…

… έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου και συγκινεί πάντοτε το κοινό,  με τους γεμάτους ζωντάνια χαρακτήρες του και το ισπανικό τους ταμπεραμέντο. Αναφέρεται στα υψηλά ιδανικά του ιπποτισμού και συνδυάζει το κωμικό με το ρομαντικό στοιχείο. Ο «Δον Κιχώτης», που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς χορογράφους και χορευτές σε όλο τον κόσμο, χορογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1896 από τον Μαριούς Πετιπά και έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στο Μπολσόι. Το 1900, ο Αλεξάντερ Γκόρσκυ, στενός συνεργάτης του Πετιπά, δημιούργησε τη δική του χορογραφία για τα Αυτοκρατορικά Μπαλέτα, η οποία αποτέλεσε τη βάση για όλες σχεδόν τις μετέπειτα παραγωγές. Η βασική διαφορά από τη χορογραφία του Πετιπά ήταν ο ρόλος του corps de ballet. Ο Γκόρσκυ χρησιμοποίησε το ανθρώπινο σώμα ως αναπόσπαστο μέρος της πλοκής και όχι απλώς ως ένα κινούμενο φόντο, αλλάζοντας τις συμμετρίες που κυριαρχούσαν στη χορογραφία του Πετιπά έως τότε, ενώ προέβαλε τις δεξιότητες των χορευτών με τολμηρό τρόπο, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα άλματα, στις πιρουέτες και στα φουετέ. Μέχρι σήμερα, πολλοί θεωρούν ότι η χορογραφία του είναι αριστουργηματική και ότι σε εκείνον οφείλεται ο δυναμικός, ρυθμικός και εύθυμος Δον Κιχώτης που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

_APF0836

Ο Δον Κιχώτης που υπόσχεται να μαγέψει και να συνεπάρει τα παιδιά ενώ παράλληλα θα διασκεδάσει απίστευτα τους  μεγάλους. Μία παράσταση που θα μοιράσει απλόχερα στους θεατές χαμόγελα, χαρά, και γέλιο, ένα μπαλέτο – απόλυτο οικογενειακό θέαμα, στον πιο κατάλληλο χώρο – στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την πιο κατάλληλη εποχή, αυτή των Χριστουγέννων.

Info: 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τρίτη 22/12 20:00

Τετάρτη 23/12 20:00

Παρασκευή 25/12 20:00

Τρίτη 29/12 17:00 & 21:00

Τετάρτη 30/12 17:00 & 21:00