Home / Διεθνή / Φωτογραφίες: Το νέφος πνίγει το Νέο Δελχί

Φωτογραφίες: Το νέφος πνίγει το Νέο Δελχί

Ινδία

Η έκθεση σε αυτό το επίπεδο νέφους ισοδυναμεί με το κάπνισμα δυο πακέτων τσιγάρων την ημέρα

Τραγική φαίνεται πως είναι η κατάσταση στο Νέο Δελχί, με τους κατοίκους να κινδυνεύουν από το νέφος που έχει παρουσιαστεί στην πόλη τους.

Η καθημερινότητα για τους κατοίκους στην πόλη της Ινδίας είναι βασανιστική λόγω του νέφους, καθώς την τελευταία εβδομάδα φαίνεται πως η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Μάλιστα, οι αρχές της πόλης έχουν λάβει μέτρα προστασίας, όπως το κλείσιμο των σχολείων για τρεις ημέρες, αν και οι κάτοικοι δεν θεωρείται ότι προστατεύονται ακόμα και μέσα στο σπίτι τους.

Το επίπεδο των επικίνδυνων μικροσωματιδίων PM 2.5 στον αέρα ξεπέρασε κατά 16 φορές το ανώτατο όριο ασφαλείας το περασμένο σαββατοκύριακο, ενώ η έκθεση σε αυτό το επίπεδο νέφους ισοδυναμεί με το κάπνισμα δυο πακέτων τσιγάρων την ημέρα, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Κάτοικοι του Νέου Δελχί μοιράστηκαν την προσωπική τους εμπειρία με τους «New York Times» και ένας από αυτούς αποκάλυψε πως: «Υπάρχει τόσο νέφος σήμερα που μέσα στο σπίτι μου νιώθω σαν έχουν καεί φύλλα χαρτιού. Μπορείς κυριολεκτικά να δεις τον καπνό στον αέρα και όταν αναπνέεις μπορείς να τον μυρίσεις. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τα παιδιά μέσα στο σπίτι  με όλα τα παράθυρα κλειστά».

Μια ακόμα κάτοικος της περιοχής ανέφερε χαρακτηριστικά πως αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε αίθουσα αερίου.

Οι ειδικοί που μελετούν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό το επίπεσδο νέφους στην υγεία των πολιτών συγκρίνουν την κατάσταση με το νέφος που είχε εμφανιστεί το 1952 στο Λονδίνο, το οποίο πιστεύεται πως προκάλεσε τον πρόωρο θάνατο περισσοτέρων από 12.000 ατόμων.

Ο πρωθυπουργός του Δελχί ανακοίνωσε την Κυριακή μια σειρά μέτρων έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής αναστολής κατασκευαστικών εργασιών για πέντε ημέρες, του κλεισίματος της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για δέκα ημέρες και το κλείσιμο περίπου 1.800 δημοσίων σχολείων για τρεις ημέρες.

Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί σχολιάζουν πως παρά τα μέτρα ασφαλείας, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν αποφασιστεί η εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου ασφαλείας των πολιτών.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis