Home / αφιέρωμα / Φιντέλ Κάστρο, ο «άντρας με τις 35.000 γυναίκες» -Αλήθειες και μύθοι [εικόνες]

Φιντέλ Κάστρο, ο «άντρας με τις 35.000 γυναίκες» -Αλήθειες και μύθοι [εικόνες]

Στην εξουσία επί σχεδόν μισό αιώνα, ο Lider Maximo της Κούβας δημιούργησε έναν θρύλο Δον Ζουάν, ξετρελαμένου με το σεξ. Αλήθεια ή μύθος;

«Είναι ο άντρας με τις 35.000 γυναίκες» έγραψε η New York Post το 2008 για τον ηγέτη της Κούβας. Ηταν ο Κάστρο ο άνδρας που λένε; Κανείς δεν μπορεί να επαληθεύσει την είδηση. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο, η εικόνα ενός σαγηνευτικού Δον Ζουάν θα μείνει για πάντα στον λεγόμενο «πατέρα της κουβανέζικης επανάστασης».
Ο θρύλος της Κούβας λέει ότι ο Κάστρο έκανε συλλογή από γυναίκες. Το 2010 η Telegraph έγραψε: «Το παρελθόν του γυναικά Φιντέλ είναι ένα θέμα εξαιρετικά ταμπού». Δύο αμερικανοί δημοσιογράφοι του Vice προσπάθησαν, ωστόσο, να ρίξουν φως στο μυστήριο και να αποκαλύψουν το περιβόητο παρελθόν του.


Κατά τη διάρκεια μεγάλης έρευνας που έκαναν στην Κούβα, οι δύο δημοσιογράφοι συνάντησαν γυναίκες που δέχτηκαν να μιλήσουν για τις σεξουαλικές επιδόσεις του Commandante. Ανάμεσά τους η ονομαζόμενη Yéni, η οποία αποκάλυψε ότι είχε ερωτική σχέση με τον κουβανέζο δικτάτορα.
«Μου έφερνε γλυκίσματα από ένα παριζιάνικο ζαχαροπλαστείο. Του άρεσε επίσης να μου χύνει σοκολάτα σε όλο το σώμα. Ηταν οι πιο ωραίες μέρες της ζωής μου. Τον ρωτούσα πάντα αν ήθελε να έρθει κι άλλη γυναίκα μαζί μας. Μου απαντούσε ότι ένας άνδρας πρέπει πάντα να ξέρει να κάνει έρωτα σε μια μόνο γυναίκα. Δεν του άρεσαν τα όργια. Δεν του άρεσε επίσης να υπάρχει άλλος άντρας μέσα στο δωμάτιο που κοιμόμασταν».


Πολλοί κουβανοί αποκαλούσαν τον Κάστρο “El Caballo” (Καβαλάρης), ήδη από το 1960 γιατί ήταν διάσημος για την αρρενωπότητά του και την επιπόλαιότητά του με τις γυναίκες. Ενας οδηγός ταξί εξομολογήθηκε στις δημοσιογράφους του Vice όταν τον ρώτησαν πόσες γυναίκες είχε ο Κάστρο: «200.000 ίσως 2 εκατομμύρια…» απάντησε χαλαρά.
«Η θεία μου κοιμήθηκε με τον Φιντέλ, η γιαγιά μου κοιμήθηκε με τον Φιντέλ, ο θείος μου κοιμήθηκε με τον Φιντέλ. Ξέρετε, όλοι έχουμε κοιμηθεί με τον Φιντέλ. Εγώ κοιμήθηκα μαζί του μέσα σε αυτό το αυτοκίνητο» αφηγείται μια άλλη μάρτυρας στο Vice.
«Εγώ έχω έξι ξαδέλφια που τα λένε Φιντελίτο, όπως λέγεται και ο πρώτος γιός του Κάστρο. Όλα τα μπαστάρδικα τα έβγαλαν Φιντελίτο. Φιντελίτο, Φιντελίτο», προσθέτει.


Συγγραφέας του βιβλίου Without Fidel το οποίο δημοσιεύτηκε το 2009, η Ann Louise Bardach είχε την ευκαιρία να ρωτήσει τον ίδιο τον Κάστρο και να του θέσει την εξής ερώτηση: «Πόσα παιδιά πιστεύετε ότι έχετε;». «Σχεδόν μια ολόκληρη φυλή» ήταν η απάντηση του Φιντέλ.
Ωστόσο είναι δύσκολο να ξεδιαλύνει κανείς το μυστήριο Φιντέλ Κάστρο. Κυρίως, γιατί η ελευθερία λόγου ήταν ανύπαρκτη στο κομμουνιστικό καθεστώς της Κούβας. «Οι γυναίκες αρνούνται να μιλούν για την ερωτική τους σχέση με τον Κάστρο, γιατί θα έχουν προβλήματα αν ζουν ακόμη στην Κούβα. Εγώ η ίδια έχασα την βίζα μου γιατί μίλησα για την προσωπική του ζωή», εξομολογήθηκε η συγγραφέας Ann Louise Bardach στο Vice.

«Όπως οι περισσότεροι κουβανέζοι, ο Κάστρο πίστευε ότι το σεξ ήταν αυτονόητο. Εξάλλου, το σεξ είναι το εθνικό σπορ της Κούβας. Ο Κάστρο είχε πολλές ερωτικές σχέσεις με κάθε είδους γυναίκα. Είχε ένα φλερτ ακόμη και με τη γυναίκα ενός υπουργού του. Πολλές από αυτές τις γυναίκες πίστευαν ότι τις αγαπούσε αποκλειστικά. Κανείς, ούτε ο ίδιος δεν ήξερε με πόσες γυναίκες έχει κοιμηθεί», προσθέτει.
Από την άλλη, ο κουβανέζος δικτάτορας ήταν μια πολιτική προσωπικότητα στο στόχαστρο των περισσοτέρων μυστικών υπηρεσιών του κόσμου, ειδικά των Αμερικανών. 638 απόπειρες δολοφονίας εναντίον του έκανε η CIA, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα. Αυτός ο φόβος ανάγκαζε τον Κάστρο να είναι διακριτικός. Ο ίδιος δεν παρουσίασε την γυναίκα του και τα παιδιά του ως το 2001, σε ένα συνέδριο του κόμματος.
¨Εφευγε χωρίς να πει πού πάει ή γιατί», διηγήθηκε η Martina Lorenz στο Paris Match. Επί οκτώ μήνες ήταν η επίσημη ερωμένη του “Commandante”. Αλλά κάποιος στιγμή, όταν χώρισε με τον Κάστρο, η CIA πλησίασε αυτή την γερμανο-αμερικανίδα για να δολοφονήσει τον εραστή της και της έδινε 2 εκατομμύρια δολάρια. Αρνήθηκε. «Τον αγαπούσα και τον αγαπώ ακόμη», δήλωσε.

Η συγγραφέας Ann Louise Bardac δίνει τη δική της εξήγηση στον μύθο που συντήρησε ο ίδιος ο Κάστρο. «Κατάλαβα μιλώντας μαζί του ότι εξεπλάγη όταν η υπόθεση Μόνικα Λιουίνσκι προκάλεσε ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο. Πίστευε ότι το να έχει πολλές ερωμένες ένας πολιτικός δεν είναι κακό πράγμα».
Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο τον έχει η Marita Lorenz, η οποία μιλώντας στο Paris Match, δολοφονεί οριστικά τον μύθο του Κάστρο-Δον Ζουάν: «Δεν ήταν πολύ καλός εραστής».

Νάτι, η ερωμένη του Φιντέλ Κάστρο που πλήρωσε ακριβά τον κομμουνισμό 

Γνώρισε τον κομαντάντε πριν από την κομμουνιστική επανάσταση της Κούβας, του χάρισε τη μοναδική του κόρη Αλίνα και δεν έπαψε ποτέ να τον θαυμάζει.

Η Νάτι Ρεβουάλτα γνώρισε τον Φιντέλ Κάστρο στις αρχές του 1950, όταν εκείνος ήταν στη φυλακή. Η Νάτι προερχόταν από πλούσια οικογένεια εμπόρων και είχε βρει τον δρόμο της στην υψηλή κοινωνία της Κούβας. «Δεν ξέρω τι μας περιμένει, αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι σε προορίζω για τη μεγαλύτερη θέση στην καρδιά μου», της είχε γράψει ο Φιντέλ Κάστρο.

Το 1952 η Nάτι άνοιξε το σπίτι της στον νεαρό τότε επαναστάτη προκειμένου να σχεδιάσει εκεί μια επίθεση κατά του καθεστώτος. Αυτή η επίθεση θεωρείται και η αρχή της επανάστασης που κατέληξε στην ανάληψη της εξουσίας λίγα χρόνια μετά. Εκείνη την εποχή ο Κάστρο ήταν παντρεμένος με τη Μίρτα Ντιάζ-Μπάλαρτ και γνωρίστηκε με την Ρεβουέλτα μέσω ενός κοινού γνωστού.

Ο Φιντέλ φυλακίστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα με την κατηγορία της ηγεσίας κίνησης κατά του καθεστώτος και δεν είχε επαφές μαζί της. Το σπίτι της όμως έγινε και πάλι το κέντρο κατάστρωσης της επανάστασης για την επίθεση στην Μονκάδα. Τότε ήταν που η Ναταλία σήκωσε τις αποταμιεύσεις της από την τράπεζα και τις παρέδωσε με όλα του τα κοσμήματα για να υποστηρίξει την επανάσταση. Έραβε ρούχα για τους επαναστάτες και ήταν ο μεσάζοντας που έδινε το μανιφέστο των επαναστατών στις κουβανικές εφημερίδες.
Ο παπούς της Νάτι ήταν μηχανικός στο ναυτικό. Καταγόταν από το Staffordshire της Αγγλίας και είχε φτάσει στην Κούβα τον 19ο αιώνα. Γνώρισε την κουβανο-ισπανίδα γυναίκα του και το 1940 γεννήθηκε και η Νάτι, η οποία σε ηλικία 20 ετών είχε μια πρωτόγνωρη ομορφιά.
Η Αβάνα μετά τον πόλεμο, όπως το Παρίσι ή το Μπουένος Αϊρες, ήταν ένα μέρος ομορφιάς και διασκέδασης. Ο βασιλιάς του Βελγίου Λεοπόλδος ερχόταν να παίξει εκεί γκολφ με τον κόμη της Βαρκελώνης. Η δούκισσα της Αλμπα χόρευε στο Gomez-Menas και οι τουαλέτες και τα κοστούμια γέμιζαν το χλιδάτο Club de Yacht της Αβάνας.
Η Νάτι κυκλοφορούσε ανάμεσα σε αυτόν τον κομψό κόσμο και παντρεύτηκε έναν χειρουργό 20 χρόνια μεγαλύτερό της. Αργότερα ερωτεύτηκε τρελά τον Φιντέλ Κάστρο. Εθεωρείτο η πιο ωραία γυναίκα της Αβάνας, με στιλ ντίβας ή μεγάλης σταρ του Χόλιγουντ και βαθύπλουτη.

Η μητέρα της Νάτι δεν βλέπει με καλό μάτι τους έρωτες της κόρης της. Αυτό που κυρίως την κάνει να επαναστατεί είναι ο Φιντέλ Κάστρο δεν ήξερε να χορεύει. Ωστόσο ο έρωτας του εγωκεντρικού επαναστάτη και της νεαρής γυναίκας της υψηλής κοινωνίας δεν γνωρίζει φραγμό.
Του έστελνε γράμματα στη φυλακή, έγραφε για τα κλασικά μυθιστορήματα της ρωσικής και γαλλικής λογοτεχνίας, του αντέγραφε ποιήματα του Κίπλινγκ. «Φρόντισε καλά τα δόντια σου για να έχεις ωραίο χαμόγελο όταν θα διαβάζεις τα γράμματά μου» του έγραφε.

Οταν ο Φιντέλ Κάστρο βγήκε από τη φυλακή η σχέση τους έγινε πολύ στενή, ως τη γέννηση της κόρης τους Αλίνα, to 1956. Ο σύζυγος της Νάτι είχε εγκαταλείψει το σπίτι με την κόρη τους και είχε εγκατασταθεί στην Αμερική. Ο Κάστρο αρνήθηκε να δώσει στην κόρη τους το όνομά του: λεγόταν Αλίνα Φερνάντεζ Ρεβουέλτα.

Μετά την κομμουνιστική επανάσταση του 1959, ο Κάστρο δεν γύρισε ποτέ ξανά κοντά της. Η κόρη της Αλίνα είναι η μόνη από τα έξι παιδιά του Κάστρο (τα οποία προέρχονται από δύο διαφορετικούς γάμους και τρεις διαφορετικές ερωτικές σχέσεις) η οποία τόλμησε να αμφισβητήσει τον πατέρα της. Το 1993 προκάλεσε σκάνδαλο φεύγοντας στις ΗΠΑ και καταγγέλοντας την έλλειψη ελευθερίας και τις συνθήκες δικτατορίας στην Κούβα. Από τότε ζει στο Μαϊάμι.

Ο Φιντέλ αποφάσισε να αναγνωρίσει την κόρη του Αλίνα, όταν εκείνη ήταν πλέον 12 ετών, αλλά η  μικρή Αλίνα αρνήθηκε να πάρει το όνομα Κάστρο. Η Ρεβουέλτα προετοιμαζόταν να επιστρέψει στην Αβάνα ως η Πρώτη Κυρία, μετά την εδραίωση της επανάστασης, όμως ο Φιντέλ την κράτησε σε απόσταση. Χώρισε από τον πρώτο της άντρα και μετέβη στην Αμερική, χωρίς να ξαναπαντρευτεί ποτέ.
Το 2008 η Νάτι είχε αναφέρει στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia πως δεν κράτησε ποτέ πικρία στο Φιντέλ “που έβαλε την επανάσταση πάνω από την προσωπική του ζωή ΄΄ ενώ αμέσως μετά ισχυρίστηκε  “ότι χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να τον βγάλει από την καρδιά της”.

Η Νάτι σε μεγάλη ηλικία, πάντα καλονή:

Οσο για την Νάτι Ρεβουέλτα πέθανε τον Φεβρουάριο του 2015, πανέμορφη και μόνη, σε ηλικία 89 ετών. Ο Φιντέλ Κάστρο, όπως γράφει και ο βιογράφος του και πρώην σωματοφύλακάς του Juan Reinaldo Sanchez, ο Κομαντάντε έψαχνε πάντα ωραίες και ξανθές γυναίκες, με ανοιχτόχρωμο δέρμα και με σώμα χορεύτριας μπαλέτου. Ετσι ήταν και οι γυναίκες που αγάπησε και πρόδωσε, όπως η Νάτι, η Μίρτα και η Ντάλια.

Πηγή: iefimerida.gr

About Andreas Chondros