Home / Διεθνή / Τρώγαμε αρουραίους, λένε ναύτες που ήταν για τέσσερα χρόνια όμηροι πειρατών

Τρώγαμε αρουραίους, λένε ναύτες που ήταν για τέσσερα χρόνια όμηροι πειρατών

Στα χέρια πειρατών στη Σομαλία

Ναϊρόμπι
Τις απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες πειρατές στη Σομαλία τους κρατούσαν για πάνω από τέσσερα χρόνια περιέγραψαν 26 ναύτες που τελικά απελευθερώθηκαν και θα οδηγηθούν στις χώρες τους: Στους ομήρους δινόταν ελάχιστο νερό, τους συμπεριφέρονταν σαν ζώα και, αντιμέτωποι με την πείνα, αναγκάζονταν να φάνε ακόμη και αρουραίους…

Οι 26 ναύτες, από διάφορες χώρες της ανατολικής Ασίας, ήταν το πλήρωμα του FV Naham 3, σημαίας Ομάν και ιδιοκτησίας Ταϊβάν. Το πλοίο είχε γίνει το Μάρτιο του 2012 στόχος πειρατών ενώ έπλεε κοντά στις Σεϋχέλλες και το πλήρωμά του κατέληξε στα χέρια των πειρατών, που τους κρατούσαν σε χωριό.

Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με φυλάρχους και διάφορους μεσοβαλητές, τελικά οι 26 αφέθηκαν ελεύθεροι και την Κυριακή έφτασαν στο Ναϊρόμπι της Κένυας, από όπου και θα οδηγηθούν στις χώρες τους.

Κάποιες αναφορές υποστηρίζουν πως για την απελευθέρωσή τους πληρώθηκαν λύτρα.

Ένας εξ αυτών περιέγραψε, από το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, την δραματική δοκιμασία που πέρασαν στα χέρια των πειρατών.

«Είμαστε σαν ζωντανοί νεκροί» είπε, μιλώντας στο BBC, ο φιλιππινέζος Αρνέλ Μπαλμπέρο. «Μας έδιναν μόνο πολύ λίγο νερό… Τρώγαμε αρουραίους, ναι, τους μαγειρεύαμε στο δάσος» είπε.

«Τρώγαμε ό,τι βρίσκαμε. Όταν πεινάς, τρως» είπε χαρακτηριστικά.

Αρχικά, το πλήρωμα είχε 29 μέλη (υπηκόους Φιλιππινών, Κίνας, Καμπότζης, Ινδονησίας, Βιετνάμ και Ταϊβάν), αλλά ένας εξ αυτών σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης των πειρατών και άλλοι δύο κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.

Πιστέυεται πως η ομάδα των 26 ήταν μεταξύ των τελευταίων ομήρων που κρατούν ομάδες σομαλών πειρατών, η δράση των οποίων είχε κορυφωθεί τα προηγούμενα χρόνα.

Ενώπιον των όλο και μεγαλύτερων κινδύνων στο Κέρας της Αφρικής, οι ναυτιλιακές είχαν στραφεί στην χρήση ένοπλων φρουρών πάνω στα πλοία ενώ παράλληλα είχαν ξεκινήσει διεθνείς επιχειρήσεις περιπολίας από μέσα του πολεμικού ναυτικού άλλων χωρών στα διεθνή ύδατα.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis