Home / Βίντεο / Το εκπληκτικό βίντεο του Moby που θα σε κάνει να αναθεωρήσεις την εξάρτηση από την τεχνολογία

Το εκπληκτικό βίντεο του Moby που θα σε κάνει να αναθεωρήσεις την εξάρτηση από την τεχνολογία

Την Τετάρτη το βράδυ κυκλοφόρησε το νέο βίντεο του Moby με τίτλο «Are You Lost In The World Like Me» και το διαδίκτυο και τα social media γέμισαν με αναρτήσεις που εκθείαζαν το μήνυμα που ήθελε να περάσει αυτό το καλογυρισμένο, ομολογουμένως, βίντεο.

Όπως ανέφερε ο δημιουργός του βίντεο, Steve Cutts, το βίντεο σχετίζεται με την αύξηση της εξάρτησης από την τεχνολογία και την έλλειψη της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη των τεχνολογικών μέσων. Με λίγα λόγια, θέλει να τονίσει το γεγονός ότι είμαστε όλοι εξαρτημένοι από το κινητό μας, από την τεχνολογία και, ειδικά, τα social media, σε βαθμό που έχουμε σταματήσει να ενδιαφερόμαστε πραγματικά για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, τα οποία δεν είναι και λίγα.

Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Ποιος μπορεί να πει ότι δεν είμαστε όλοι κολλημένοι στην οθόνη του κινητού μας και ότι δεν κυκλοφορούμε στον δρόμο με το κινητό «προέκταση του χεριού μας» (όπως απαιτεί να λέμε και το κλισέ) αδιαφορώντας για όλα όσα συμβαίνουν; Σίγουρα ο Moby έχει παρατηρήσει κι εκείνος ότι στις συναυλίες του όλοι από κάτω είναι με το κινητό στο χέρι και βιντεοσκοπούν ή βγάζουν φωτογραφίες αντί να απολαμβάνουν την ίδια τη μουσική. Οι γονείς στις παιδικές γιορτές που βγάζουν τόσες φωτογραφίες τα παιδιά τους, που δεν βλέπουν πραγματικά καμία παράσταση ή οι φίλοι που βγαίνουν για καφέ και αναλώνονται στο να τραβούν φωτογραφίες για το Instagram. Μπορεί ο κόσμος να έρχεται πάνω κάτω, αφροαμερικανοί να ξυλοκοπούνται, γκέι να πέφτουν θύματα χλευασμού και όλοι να είμαστε παρατηρητές με το κινητό ανά χείρας προκειμένου να κινηματογραφήσουμε την στιγμή. Όλα αυτά είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Και όλα αυτά παρουσιάζει άψογα μέσα από το βίντεό του ο Moby.

Το βίντεο που όλοι πόσταραν άμεσα στα social media, που μάλλον είδαν μέσα από το κινητό τους και σχολίασαν μέσα από το Facebook με φράσεις όπως «γροθιά στο στομάχι», «ο λόγος που θα κλείσεις το κινητό σου», «σοκαριστικό βίντεο» κλπ.

Δεν είναι λίγο παράδοξο να κατηγορούμε την τεχνολογία, την ίδια στιγμή που την χρησιμοποιούμε ως μέσο για να εκφράσουμε το «δριμύ κατηγορώ» μας;

Όχι, το βίντεο δεν με έκανε να κλείσω το κινητό μου, ούτε ήταν για εμένα μία επιφοίτηση, ούτε υπενθύμιση για την αποξένωση που μας έχει δημιουργήσει η τεχνολογία. Και ο λόγος είναι γιατί η τεχνολογία είναι αυτή που κατάφερε να γίνει viral το βίντεο του Moby (κάπως ειρωνεία, σωστά;), είναι αυτή που επέτρεψε σε τόσο κόσμο να το σχολιάσει και δίνει το βήμα σε εκατομμύρια κόσμο καθημερινά να εκφραστεί, να επικοινωνήσει και να ενημερωθεί. Η τεχνολογία, ή μάλλον η κακή χρήση της, δεν είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης. Είναι αποτέλεσμα της έλλειψης παιδείας, των μη ουσιαστικών σχέσεων, της απομάκρυνσης από τα συναισθήματά μας και του άγχους που βιώνουμε καθημερινά.

Όλα, σημεία των καιρών μεν, αλλά όχι αποτέλεσμα αποκλειστικά της τεχνολογίας, δε.

πηγή : huffingtonpost.gr

About Kostas Athanasoulis