Home / Ειδήσεις / Τέσσερα κρούσματα ηπατίτιδας σε καταυλισμό προσφύγων στο Κιλκίς – 21 σε 2 μήνες

Τέσσερα κρούσματα ηπατίτιδας σε καταυλισμό προσφύγων στο Κιλκίς – 21 σε 2 μήνες

Ανεβαίνει επικίνδυνα ο αριθμός των περιστατικών

Ένα κοριτσάκι επτά ετών νοσηλεύεται στην Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Κιλκίς και τρεις έφηβοι, δύο 18χρονα αγόρια και ένα 14χρονο κορίτσι, νοσηλεύονται στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου

Επιδημία ηπατίτιδας Α βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Κιλκίς.

Άλλα τέσσερα κρούσματα της νόσου καταγράφηκαν σε παιδιά και εφήβους του Κέντρου Φιλοξενίας του νομού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων το τελευταίο δίμηνο σε 21 και προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για τις ενέργειες των αρμόδιων υγειονομικών φορέων σχετικά με τις πράξεις ή και παραλείψεις της εμβολιαστικής κάλυψης των προσφύγων.

Με δεδομένο πως όλο το 2015 -σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)- καταγράφηκαν 62 κρούσματα ηπατίτιδας Α, αντιλαμβάνεται αμέσως κάποιος πως η εμφάνιση 21 κρουσμάτων, δηλαδή του 1/3 του συνόλου των ετήσιων κρουσμάτων, μέσα σε δύο μήνες πρέπει να σημάνει υγειονομικό συναγερμό. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για μια μολυσματική νόσο η οποία εκδηλώνεται σε περιοχές με κακές συνθήκες υγιεινής, όπως συμβαίνει στα Κέντρα Φιλοξενίας των προσφύγων.

Τα τέσσερα νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α αφορούν παιδιά και εφήβους από το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας, τα οποία και εισήχθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς. Ένα κοριτσάκι 7 χρόνων νοσηλεύεται στην Παιδιατρική κλινική και τρεις έφηβοι, δύο 18χρονα αγόρια και ένα 14χρονο κορίτσι, νοσηλεύονται στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου.

Σημειώνεται πως στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α είναι υποχρεωτικός για όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους με εμβολιαστικό σχήμα δύο δόσεων και επιλεκτικά στους ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς με ερώτημά του προς τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, κ. Στρατή Πλωμαρίτη, τον αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αλέξιο Μπένο και τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ και Γενικό Συντονιστή του Συντονιστικού Οργάνου του Υπουργείου Υγείας για το προσφυγικό, κ. Νίκο Παπαευσταθίου ζητεί να μάθει εάν εμβολιάστηκαν εγκαίρως υποχρεωτικά όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβαλάς και του Χέρσου και επιλεκτικά οι ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis