Home / Διεθνή / Στη μάχη για τη Μοσούλη μπήκε η Τουρκία

Στη μάχη για τη Μοσούλη μπήκε η Τουρκία

Πυρά κατά θέσεων της ISIS

Άγκυρα, Τουρκία
Θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Μπασίκα, βορειοανατολικά της Μοσούλης, έπληξε με πυρά πυροβολικού η Τουρκία από τη στρατιωτική βάση που διατηρεί στην πόλη κατόπιν αιτήματος των πεσμεργκά για συνδρομή, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Οι κουρδικές δυνάμεις παίρνουν τον έλεγχο της Μπασίκα και φθάνουν πλέον στις πύλες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ για τη μεγάλη μάχη.

Η συντονισμένη επιχείρηση ιρακινού στρατού και πεσμεργκά, με τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους διοικητές των Κούρδων να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόσταση εννέα χιλιομέτρων από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ που βρίσκεται παραδομένη στα χέρια των τζιχαντιστών από το 2014.

«Οι πεσμεργκά κινητοποιήθηκαν για να εκκαθαρίσουν την περιοχή της Μπασίκα από το Νταές [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους]. Ζήτησαν την υποστήριξη των στρατιωτών μας στη βάση της Μπασίκα. Τους παρέχουμε υποστήριξη με πυροβολικό, άρματα και ολμοβόλα» δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το CNN Turk και άλλα τουρκικά δίκτυα.

Η Τουρκία -η οποία επιμένει ότι δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη στη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης- διατηρεί στρατιωτική βάση στην Μπασίκα όπου δυνάμεις της εκπαιδεύουν σουνίτες μουσουλμάνους, άραβες και κούρδους.

Η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στο στρατόπεδο της Μπασίκα έχει καταγγελθεί ως κατοχή από την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη, η οποία και αρνείται τη συμμετοχή της Τουρκίας στην συντονισμένη επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης.

Κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα την Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ υπανίχθηκε ότι η Τουρκία θα πρέπει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, ωστόσο ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαιντέρ αλ-Αμπάντι απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο οποιασδήποτε τουρκικής ανάμειξης.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ διευκρίνισε την Κυριακή ότι η Τουρκία δεν συμμετάσχει και δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε χερσαία επιχείρηση στο έδαφος της Μοσούλης, αν και όπως είπε η Άγκυρα έχει έλθει σε συνομιλίες με την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση (KRG) σχετικά με την ανακήρυξη «ασφαλούς καταφυγίου» στα βόρεια της χώρας, σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet.

«Υπάρχουν χερσαίες και εναέριες μονάδες στις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού. Η Τουρκία θα μετάσχει στις εναέριες δυνάμεις» ανέφερε επιμένοντας σε κάθε περίπτωση στην ανάμειξη της Τουρκίας στη Μοσούλη την οποία έως σήμερα εκλαμβάνει ως κομμάτι της σφαίρας επιρροής της.

Οι διοικητές των πεσμεργκά ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι καταγράφουν μεγάλη πρόοδο στην προέλαση προς τη Μοσούλη έχοντας θέσει υπό τον έλεγχό τους τμήμα λεωφόρου που θα περιορίσει την ελευθερία κινήσεων των τζιχνατιστών.

Οι Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτώσει δεκάδες τζιχαντιστές της ISIS, έχουν περικυκλώσει οκτώ χωριά και μπλοκάρει τη δυνατότητα του Ισλαμικού Κράτους να στείλει ενισχύσεις στη Μοσούλη.

Ο πλέον υψηλόβαθμος διοικητής των ΗΠΑ στο Ιράκ, αντιστράτηγος Στίβεν Τάουνσεντ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρξε «σημαντική επιτυχία» στην Μπασίκα την Κυριακή. Ωστόσο, υπογράμμισε: «Δεν έχω λάβει αναφορά που λέει ότι κάθε σπίτι έχει ‘καθαρίσει’, κάθε μαχητής του Νταές έχει σκοτωθεί και κάθε βόμβα στο δρόμο έχει απομακρυνθεί».

Στους δημοσιογράφους δεν έχει επιτραπεί ακόμη η πρόσβαση στην πόλη.

Εν τω μεταξύ, δυνάμεις της ISIS εξαπέλυσαν επίθεση στην Ρουτμπά, πόλη στο δυτικό τμήμα του Ιράκ. Η επίθεση φαίνεται πως εντάσσεται στις προσπάθειες της ISIS να διασπάσουν τις δυνάμεις που τις πιέζουν συγκεντρωμένες στη Μοσούλη. Ανάλογη επίθεση είχε σημειωθεί προ ημερών στο Κιρκούκ.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis