Home / Γενικές ειδήσεις / Σε εξέλιξη κρίσιμη σύνοδος του ΟΠΕΚ για τον περιορισμό παραγωγής πετρελαίου

Σε εξέλιξη κρίσιμη σύνοδος του ΟΠΕΚ για τον περιορισμό παραγωγής πετρελαίου

Αρχισε η κρίσιμη διάσκεψη των κρατών- μελών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη σε μία νέα προσπάθεια σταθεροποίησης της παραγωγής του πετρελαίου.

«Θα υπάρξει συμφωνία σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιράκ, καθώς εισέρχονταν στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση των υπουργών των χωρών του ΟΠΕΚ. Αισιόδοξος δήλωσε και ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει αίτημα για μείωση της παραγωγής του Ιράν.

Χθες, το Ιράν απέστειλε επιστολή στον ΟΠΕΚ λέγοντας πω θέλει η Σαουδική Αραβία να μειώσει την παραγωγή έως και 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, πολύ περισσότερο απ’ όσο είναι διατεθειμένο να προσφέρει το Ριάντ, όπως ανέφεραν στο Reuters πηγές που είχαν δει την επιστολή.

Ωστόσο, παρά το θετικό κλίμα, η επίτευξη συναίνεσης προσκρούει σε μία σειρά εμποδίων, καθώς αρκετές χώρες αρνούνται να συμμετάσχουν στο σχέδιο μείωσης της παραγωγής. Οι ισχυρότερες ενστάσεις διατυπώνονται από το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη και τη Νιγηρία, οι οποίες διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συνόδου, το οποίο καταρτίστηκε τον Σεπτέμβριο στην Αλγερία, οι χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ θα περικόψουν την παραγωγή στα επίπεδα των 32,5 – 33 εκατ. βαρελιών ημερησίως, έναντι των τρεχόντων επιπέδων των 33,64 εκατ. βαρελιών. Στόχος του πετρελαϊκού καρτέλ αποτελεί η εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς αργού και η ανάκαμψη των τιμών του «μαύρου χρυσού» στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

Νωρίτερα, εν αναμονή της συνεδρίασης οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης καταγράφηκαν στα 46,80 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 42 σεντς ή 0,91% από το τελευταίο κλείσιμο.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, αυξήθηκαν κατά 23 σεντς ή 0,51% στα 45,46 δολάρια το βαρέλι

Οι αγορές αντιδρούν νευρικά με τις τιμές του πετρελαίου ν’ αυξομειώνονται ανάλογα με τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚ.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν περίπου 4% στην προηγούμενη συνεδρίαση, μετά τις διαφωνίες μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και του Ιράκ, σχετικά με τις λεπτομέρειες του σχεδίου για τη σταθεροποίηση της παραγωγής.

iefimerida.gr

About Andreas Chondros