Home / Αθλητισμός / Ποια ευρωπαϊκή ομάδα παίζει με ποσοστό 97% γηγενών παικτών και ποια με 1%

Ποια ευρωπαϊκή ομάδα παίζει με ποσοστό 97% γηγενών παικτών και ποια με 1%

Τα ποσοστά ανά πρωτάθλημα

Aθήνα
Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού, χωρίς κανέναν Ελληνα παίκτη, στην αναμέτρηση με την Γιουνγκ Μπόις στην Ελβετία -κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή διαδρομή του πρωταθλητή Ελλάδας- δημιούργησε προβληματισμό και αρκετές συζητήσεις. Κουβέντα που γίνεται βέβαια σε πολλά από πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Το CIES, Διεθνές Κέντρο Μελετών για τον Αθλητισμό που εδρεύει στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία μεταξύ της FIFA και του Πανεπιστημίου του Νοσατέλ, παρουσίασε πρόσφατα μία έρευνα, στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της ηπείρου μας (Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία), σχετικά με την χρησιμοποίηση γηγενών παικτών.

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, η ομάδα της Ευρώπης με τους περισσότερους γηγενείς ποδοσφαιριστές είναι η Οσασούνα, με το ποσοστό συμμετοχής Ισπανών παικτών στα παιχνίδια της να φτάνει το 97%!

Ο προπονητής της, Ενρίκε Μονρεάλ, χρησιμοποίησε 24 παίκτες στις 7 πρώτες αγωνιστικές της La Liga, εκ των οποίων οι 23 ήταν Ισπανοί. Μοναδικός ξένος ο Γάλλος Ριβιέρ, δανεικός από την Νιούκαστλ. Οι άλλοι ξένοι στο ρόστερ της ομάδας, είναι ο Σέρβος Κάουσιτς και ο Γάλλος Ντιγκάρ, που είναι τραυματίες.

Αντίθετα η ομάδα που χρησιμοποιεί τους περισσότερους ξένους, είναι η Ουντινέζε, με το ποσοστό των Ιταλών να φτάνει μόλις στο 1%. Μόνο ο Φραντσέσκο Λοντί με ένα λεπτό συμμετοχής και ο Ανγκέλα για 39 λεπτά, αγωνίστηκαν με την ομάδα του Ορέστη Καρνέζη.

Χαμηλά είναι τα σχετικά ποσοστά και των Αγγλων. Η Τσέσλι στον σχετικό πίνακα των ομάδων από το Νησί, περιορίζεται στην προτελευταία θέση με 16%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τραυματισμός του αρχηγού της, Τζον Τέρι, άφησε στην Τσέλσι Αγγλο, μονάχα τον Γκάρι Κέιχιλ.

Ακριβώς πάνω από τους «μπλε» βρίσκεται η Μάντσεστερ Σίτι με 17% και η Αρσεναλ με 23%. Από την Αγγλία, η ομάδα που χρησιμοποιεί τους περισσότερους …Αγγλους είναι η Μπόρνμουθ με 81%, ενώ η Εβερτον είναι στην 4η θέση με 53%.

Στην Γερμανία η Φράιμπουργκ έχει ποσοστό 84%, ενώ η Αουγκσμπουργκ 17%, στην Γαλλία η Νανσί με 92% είναι πρώτη σε χρησιμοποίησει γηγενών, με την Παρί Σ.Ζ να βρίσκεται μόλις στην 20η θέση (35%), ενώ στην Ιταλία η Σασουόλο χρησιμοποιεί τους πιο πολλούς Ιταλούς ((86%).

Οσον αφορά στην Ισπανία, όπου στην κορυφή βρίσκεται η Οσασούνα, η Σεβίλη χρησιμοποιεί τους λιγότερους γηγενείς (27%).

Πάντως είναι αλήθεια ότι από εκεί έρχονται εντυπωσιακά ποσοστά, αφού εκτός από την Οσασούνα και η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε, έχει «γεμίσει» την ομάδα του με Ισπανούς (91%), ενώ εξαιρετικά είναι τα ποσοστά από την Ligue 1, μιας και εκτός από την Νανσί (92%) η Ντιζόν (90%) και η Μπαστιά (89%), επίσης βρίσκονται πολύ ψηλά.

Tα μεγαλύτερα ποσοστά

1. Οσασούνα Ισπανία 97%

2. Νανσί Γαλλία 92%

3. Αθλέτικ Μπιλμπάο Ισπανία 91%

4. Ντιζόν Γαλλία 90%

5. Μπαστιά Γαλλία 89%

Τα μικρότερα ποσοστά

1. Ουντινέζε Ιταλία 1%

2. Γουότφορντ Αγγλία 9%

3. Φιορεντίνα Ιταλία 14%

4. Τσέλσι Αγγλία 16%

5. Μάντσεστερ Σίτι Αγγλία 17%

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis