Home / Ειδήσεις / Ολοκληρώθηκε η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης

Ολοκληρώθηκε η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης

Αντίτιμο 393,152 εκατ. ευρώ

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε σήμερα η πώληση του 90% των μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.», με την υπογραφή της σχετικής συναλλαγής από την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και της Apollo Investment Holdco.
Η Apollo Investment Holdco κατέβαλε συνολικά 393.152.844 ευρώ, αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εισηγμένης εταιρείας.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται για την ολοκλήρωση μιας σημαντικής συμφωνίας για τον ελληνικό τουρισμό και τον «Αστέρα», ο οποίος αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά υπό τον νέο μέτοχο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωσε ότι «το τελικό θετικό αποτέλεσμα για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, εκτός από μία σημαντική επενδυτική συμφωνία, είναι και ένα δείγμα εποικοδομητικής και παραγωγικής συνεργασίας όλων των φορέων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη της χώρας».

Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είχε και το μεγαλύτερο μερίδιο, η ΕΤΕ σημείωσε πως με την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο proforma δείκτης CET1 της ΕΤΕ για το β’ τρίμηνο του 2016 αυξάνεται περίπου κατά 46μβ.

Η ΕΤΕ θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που αντλήθηκε από τη συναλλαγή ώστε να μειώσει περαιτέρω την χρηματοδότησή της από το μηχανισμό Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα («ELA»), με θετική επίπτωση στο κόστος χρηματοδότησής της.

Σχετικά με τη συναλλαγή, η Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΤΕ κα. Λούκα Κατσέλη δήλωσε:

«Για την Εθνική Τράπεζα, η πώληση του μεριδίου που μέχρι σήμερα κατείχε στον Αστέρα έχει ένα σαφή στρατηγικό προσανατολισμό: Την απεμπλοκή από επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως ο τουριστικός-ξενοδοχειακός κλάδος, και την αταλάντευτη προσήλωση και επικέντρωση στις κύριες δραστηριότητές της. Η πώληση του Αστέρα ενισχύει περαιτέρω τους κεφαλαιακούς δείκτες και τη ρευστότητα της Εθνικής».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε:

«Η ολοκλήρωση της πώλησης του Αστέρα αναδεικνύει την προσήλωση της Εθνικής Τράπεζας στην υλοποίηση της στρατηγικής της και των δεσμεύσεών της καθώς και την έμπρακτη συμβολή της στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στη χώρα μας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής σηματοδοτεί την επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και ευελπιστούμε να ενθαρρύνει και άλλα επενδυτικά σχήματα μακροπρόθεσμου ορίζοντα και ενδιαφέροντος. Η προσδοκία της Εθνικής Τράπεζας είναι πως η υλοποίηση των σχεδίων των επενδυτών για τη μελλοντική ανάπτυξη του Αστέρα θα αναδείξουν αυτόν τον πραγματικά ιδιαίτερο προορισμό, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού και της ευρύτερης οικονομίας».

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ ήταν η Citigroup Global Markets Ltd και νομικός σύμβουλος για την πώληση το γραφείο Αλεξίου-Κοσμόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis