Home / Αθλητισμός / Οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο «χειροτερεύουν τη μνήμη»

Οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο «χειροτερεύουν τη μνήμη»

Μικρές αλλαγές στον εγκέφαλο

Αθήνα

Κάθε φορά που κάποιος κάνει μια κεφαλιά με τη μπάλα του ποδοσφαίρου, αμέσως συμβαίνουν μικρές αλλά όχι αμελητέες αλλαγές στον εγκέφαλό του. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε βρετανική επιστημονική έρευνα, η πρώτη του είδους της, που διαπίστωσε ότι κεφαλιές ίσον χειρότερη μνήμη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, με επικεφαλής τη γνωσιακή νευροεπιστήμονα Δρα Μαγκνταλένα Ιέτσγουαρτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό EbioMedicine, ζήτησαν από μια ομάδα 19 εθελοντών ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, ανδρών και γυναικών, να ρίσνουν κεφαλιές με μπάλες που πετούσε προς το μέρος τους ένα μηχάνημα, που προσομοίωνε τα χτυπήματα κόρνερ.

Πριν και αμέσως μετά από κάθε κεφαλιά, οι επιστήμονες έλεγχαν τον εγκέφαλο των εθελοντών, καθώς και τη μνήμη τους. Διαπιστώθηκε ότι μετά τις κεφαλιές οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης ήταν 41% έως 67% χειρότερες.

Η μνήμη αποκαθίστατο πλήρως μετά από ένα 24ωρο περίπου. Επίσης μετά από μερικές κεφαλιές ο εγκέφαλος εμφανίζει τάση συστολής.

«Αν και οι αλλαγές είναι προσωρινές, τις θεωρούμε σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως αν συμβαίνουν ξανά και ξανά, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Καθώς μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων παίζουν αυτό το άθλημα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν σε βάθος χρόνου», δήλωσε η βρετανή επιστήμονας.

Προς το παρόν, παραμένει αβέβαιο κατά πόσο οι αλλαγές στον εγκέφαλο είναι προσωρινές στους ανθρώπους που παίζουν ποδόσφαιρο για χρόνια. Το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω από τους επιστήμονες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis