Home / Διεθνή / Μαρόκο: Στη δικαιοσύνη 11 άτομα για τον φρικτό θάνατο ψαρά που συγκλονίζει τη χώρα

Μαρόκο: Στη δικαιοσύνη 11 άτομα για τον φρικτό θάνατο ψαρά που συγκλονίζει τη χώρα

Εντονες αντιδράσεις

Τον συνέθλιψε απορριμματοφόρο

Έντεκα άνθρωποι παρουσιάστηκαν ενώπιον δικαστηρίου στο Μαρόκο στο πλαίσιο της έρευνας για τον θάνατο την Παρασκευή ενός ψαρά, τον οποίο συνέθλιψε κατά λάθος ένα απορριμματοφόρο έπειτα από μια αντιπαράθεση που είχε με την αστυνομία, η οποία είχε κατασχέσει το εμπόρευμά του. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη χώρα, με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στον δρόμο και να διαδηλώνουν.

Ο γενικός εισαγγελέας του βασιλιά στην αλ Χοσέιμα στο βόρειο Μαρόκο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «αποφάσισε να ζητήσει την προσαγωγή 11 ανθρώπων (…) για πλαστογραφία δημόσιων εγγράφων και ανθρωποκτονία εξ αμελείας μετά τον θάνατο του Μουχσίν Φίκρι».

Μεταξύ των 11 ανθρώπων είναι «δύο επιθεωρητές, ο εκπρόσωπος θαλάσσιας αλιείας, ο επικεφαλής της υπηρεσίας της θαλάσσιας αλιείας και ο επικεφαλής γιατρός της κτηνιατρικής υπηρεσίας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Φίκρι, ένας ψαράς 30 ετών, σκοτώθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην αλ Χοσέιμα όταν τον συνέθλιψε ο μηχανισμός συμπίεσης ενός απορριμματοφόρου την ώρα που προσπαθούσε να αντισταθεί στην κατάσχεση και την καταστροφή των προϊόντων του.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ

Οι φριχτές συνθήκες του θανάτου του Φίκρι έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στο Μαρόκο και ένα κύμα διαδηλώσεων στην αλ Χοσέιμα, αλλά και μικρότερες συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις της χώρας, που παρόμοιό τους δεν έχει πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο από το 2011, οπότε διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις εμπνευσμένες από την Αραβική Άνοιξη.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χθες Δευτέρα το βράδυ για τέταρτη ημέρα, ενώ πολλοί έχουν στραφεί στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να καταγγείλουν το «Μάχζεν», ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί το βασιλικό καθεστώς.

«Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου τιμωρηθούν όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα», δήλωσε ο αλ Χουσίν Λμράμπετ, ένας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων. «Θέλουμε επίσης εγγυήσεις ότι δεν θα συμβεί ξανά κάτι τέτοιο. Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει με την εκκαθάριση της δημόσιας διοίκησης από τους διεφθαρμένους», πρόσθεσε.

Οι μεγάλες διαδηλώσεις είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στο Μαρόκο, όπου ο βασιλιάς εξακολουθεί να έχει την απόλυτη εξουσία.

Ο θάνατος του Φίκρι φέρνει στον νου την πυρπόληση το 2011 ενός νεαρού άνδρα στην Τυνησία, αφού η αστυνομία κατέσχεσε τα φρούτα και τα λαχανικά που πουλούσε, ένα γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για το ξέσπασμα μιας σειράς εξεγέρσεων σε όλη την περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis