Home / Ειδήσεις / Η «Ελεύθερη Σκέψη» ή η εισαγγελέας Τσατάνη στόχος βόμβας στα Εξάρχεια;

Η «Ελεύθερη Σκέψη» ή η εισαγγελέας Τσατάνη στόχος βόμβας στα Εξάρχεια;

Ισχυρή έκρηξη στην Ιπποκράτους

«Η έκρηξη έγινε στην είσοδο της οικίας της εισαγγελέως», καταγγέλλει ο συνήγορός της, Θέμης Σοφός – Καμία ανακοίνωση από την Αστυνομία – Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα – Δείτε φωτογραφίες από το σπίτι της εισαγγελέως μετά την έκρηξη

Ισχυρή έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σημειώθηκε περίπου στις 11.45 το βράδυ της Τετάρτης στην οδό Ιπποκράτους 112 στα Εξάρχεια. Στο ισόγειο της πολυκατοικίας βρίσκεται το βιβλιοπωλείο Ελεύθερη Σκέψη, που είχε γίνει στόχος εμπρησμού με μολότωφ το 2008. Όμως, στο ίδιο κτίριο κατοικεί η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη που απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότητα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες στην είσοδο της πολυκατοικίας, σε αυτοκίνητο που ανήκε σε αστυνομικό, ο οποίος οδηγήθηκε στην Αντιτρομοκρατική για να δώσει κατάθεση.

Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό στις Αρχές, αφού κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ποιος ήταν ο στόχος των βομβιστών. Από την Αστυνομία δεν έχει γίνει, έως τώρα,  καμία επίσημη ανακοίνωση.

Το σημείο της έκρηξης

Μάλιστα ο δικηγόρος της κυρίας Τσατάνη, Θέμης Σοφός, δήλωσε ότι η έκρηξη έγινε «στην είσοδο της οικίας της εισαγγελέως». Όπως πρόσθεσε, η εισαγγελέας είχε ζητήσει αύξηση των μέτρων για την ασφάλειά της, αλλά η πολιτεία είχε μειώσει τη φρούρηση. Μάλιστα, εκκρεμεί ένσταση της εισαγγελέως στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΛΑΣ. Στην ένσταση, η εισαγγελέας ζητούσε να μην αφαιρεθούν οι δυο αστυνομικοί που είχαν επιφορτιστεί με τη φύλαξη της και καθιστούσε υπεύθυνη για τη σωματική τους ακεραιότητα την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση.

Τηλεφώνημα πριν την έκρηξη


Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα αγνώστου στις 22.22′ στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο οποίος προειδοποιούσε για την έκρηξη και μάλιστα, είχε τονίσει ότι  «δεν είναι φάρσα». Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, ενώ ο μηχανισμός εξερράγη λίγα λεπτά πριν την εκπνοή του χρονικού ορίου που είχαν θέσει οι δράστες.

Βίντεο από το σημείο της έκρηξης

«Δεν είναι φάρσα, πες στην αστυνομία ότι θα μαζεύει τους ανθρώπους από τα παράθυρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο άνδρας, ο οποίος υπαγόρευσε το κείμενο για δεύτερη φορά πριν κλείσει το τηλέφωνο.

Κύκλοι της κυρίας Τσατάνη έλεγαν πάντως ότι η εισαγγελέας θα πάει κανονικά στο δικαστήριο το πρωί της Πέμπτης και θα συνεχίσει την καθημερινότητά της καθώς δεν τρομοκρατείται.

Η φρουρά απομακρύνθηκε πριν από τρεις εβδομάδες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομική φρουρά της εισαγγελέως Εφετών αφαιρέθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, ενώ η δικαστική λειτουργός είχε συνεχή συνοδεία τα τελευταία έξι χρόνια εξαιτίας των σοβαρών υποθέσεων τρομοκρατίας που είχε χειριστεί.
Δήλωση του δικηγόρου κ. Σοφού

Μετά την έκρηξη, η οποία προκάλεσε καταστροφές και στο σπίτι της, η εισαγγελέας κατέβηκε στο δρόμο προσπαθώντας να συνέλθει από το σοκ. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο ενώ αρχικά προσπάθησαν να την καθησυχάσουν στην συνέχεια της είπαν να απομακρυνθεί γρήγορα, καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι υπάρχει και δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός. Η εισαγγελέας μαζί με το δικηγόρο της Θέμη Σοφό έτρεξαν στην οδό Ιπποκράτους με κατεύθυνση προς την Αλεξάνδρας. Στη συνέχεια η κυρία Τσατάνη επέστρεψε στο σπίτι της, προκειμένου να πάρει κάποιες δικογραφίες καθώς την Πέμπτη θα εκδίκαζε υπόθεση, ενώ ο δικηγόρος της την πήρε από το σπίτι και για δική της ασφάλεια τη μετέφερε σε διαμέρισμα, το οποίο γνωρίζει ο ίδιος και η πελάτης του, χωρίς αστυνομική συνοδεία.

Δείτε τις φωτογραφίες από το σπίτι της εισαγγελέως Τσατάνη




Ωστόσο στόχος θα μπορούσε να είναι και το βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη Σκέψη» καθώς είχε «χτυπηθεί» και το καλοκαίρι του 2008: Τότε είχε γίνει εμπρηστική επίθεση με μολότoφ, από περίπου 15 κουκουλοφόρους, οι οποίοι στη συνέχεια εξαφανίστηκαν με τα πόδια στα στενά των Εξαρχείων. Οι δράστες παρέμειναν ασύλληπτοι.


 

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis