Home / Διεθνή / Διακοπή συνεργασίας Βερολίνου-Άγκυρας ζητούν οι Κούρδοι της Γερμανίας

Διακοπή συνεργασίας Βερολίνου-Άγκυρας ζητούν οι Κούρδοι της Γερμανίας

Στον Σταϊνμάιερ ο τούρκος πρεσβευτής

Βερολίνο, Γερμανία
Να βάλουν τέλος στη συνεργασία τους με την τουρκική κυβέρνηση για προσφυγικό και ευρωπαϊκή ενσωμάτωση ζητούν μετ’ επιτάσεων οι Κούρδοι της Γερμανίας τόσο από το Βερολίνο όσο και τους ευρωπαίους εταίρους. Σε μία πρώτη αντίδραση μετά τις συλλήψεις των δύο συμπροέδρων και εννέα ακόμη βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP από τις τουρκικές Αρχές, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον επιτετραμμένο της τουρκικής πρεσβείας.

«Οι συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας πολιτικών και βουλευτών του κουρδικού HDP επιδεινώνουν περαιτέρω δραματικά την κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της Άγκυρας να αντιδράσει στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, προστίθεται στην ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου, «όμως αυτό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για τη φίμωση ή ακόμη και τη φυλάκιση της πολιτικής αντιπολίτευσης».

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της, η κουρδική κοινότητα της Γερμανίας, τονίζει ότι ο πρόεδρός της ζητεί από το Βερολίνο και την ΕΕ να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για το προσφυγικό και την ευρωπαϊκής της ένταξη.

«Ο Αλί Ερτάν Τοπράκ αξιώνει να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων, να αυξηθούν ραγδαία οι πολιτικές πιέσεις από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να τερματιστεί η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό, να τερματιστεί άμεσα η οικονομική βοήθεια από την Ένωση και να ανασταλούν οι συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κουρδικής κοινότητας.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis