Home / Ειδήσεις / Δεκτές επί της αρχής από το ΣτΕ οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών

Δεκτές επί της αρχής από το ΣτΕ οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών

Μετά από 4ωρη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας

Με ισχυρή πλειοψηφία και ψήφους 16 υπέρ και 9 κατά – Αναμένεται να οριστεί επόμενη διάσκεψη, όπου θα συζητηθεί η συνταγματικότητα -ή μη- του νόμου Παππά – Άδωνις: Κέρδισε η δημοκρατία, μπράβο στους γενναίους δικαστές

Ανατροπή στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών συνιστά η απόφαση -κατά τη διευρυμένη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ- των συμβούλων Επικρατείας, με ισχυρότατη πλειοψηφία (16 έναντι 9), που ξεπέρασε τους τρεις αρχικούς και βασικούς σκοπέλους, δηλαδή

1. Το βάσιμο,

2. το έννομο συμφέρον και

3. το παραδεκτό

των αιτήσεων ακυρώσεων των τηλεοπτικών σταθμών. Όπως προκύπτει, οι προσφυγές έγιναν παραδεκτές επί της αρχής με ισχυρή πλειοψηφία.

Η Ολομέλεια προχώρησε ήδη στην ουσία της υπόθεσης επί των συνταγματικών και νομικών ζητημάτων που έχουν προκύψει.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, Γεώργιος Παπαγεωργίου, ξεκίνησε ήδη και αναπτύσσει την εισήγησή του επί της ουσίας της υπόθεσης.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, είναι πλέον μονόδρομος για τους συμβούλους Επικρατείας, κατά το δεύτερο αυτό σκέλος, να κρίνουν αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, με τον οποίο αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών και εκχωρήθηκαν στην κυβέρνηση.

Αναμένεται να οριστεί η επόμενη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Η Ολομέλεια, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα, λόγω της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων για δικαστή που μετέχει στη διάσκεψη, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις των μεγαλύτερων δικαστικών ενώσεων.

Στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Οι προσφυγές των καναλιών συζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου 2016 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι.

Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων (4) τηλεοπτικών αδειών, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Επίσης, στρέφονται κατά της απόφασης να μεταβιβαστούν όλες οι αρμοδιότητες στο υπουργό Επικρατείας, αντί του ΕΣΡ, ξεπερνώντας τη συνταγματική επιταγή.

Ειδικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, με τις επίμαχες προσφυγές τους, στρέφονται, μεταξύ άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν στο σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών, όπως είναι η από 1.3.2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Παράλληλα, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των τεσσάρων αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Την απόφαση του ΣτΕ επιδοκίμασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Κέρδισε η Δημοκρατία!!! Μπράβο στους γενναίους Δικαστές του ΣτΕ που δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό αυτής της άθλιας Κυβερνήσεως» έγραψε στο Twitter o αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis