Home / Ειδήσεις / Γερμανικός Τύπος για Ελλάδα: «Και άλλα δισεκατομμύρια για μια καμένη χώρα»

Γερμανικός Τύπος για Ελλάδα: «Και άλλα δισεκατομμύρια για μια καμένη χώρα»

«Manager magazin»

Στη δεινή θέση των Ελλήνων και στη συνταγή που δεν διαθέτει τελικά η κυβέρνηση για έξοδο από την κρίση αναφέρεται το περιοδικό manager magazin

«Και άλλα δισεκατομμύρια για μια καμένη χώρα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο οικονομικό περιοδικό manager magazin, το οποίο ανήκει στον όμιλο Spiegel.

Το άρθρο ξεκινάει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ στην Ελλάδα αναφέροντας παράλληλα τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και στο γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι την εγκατέλειψαν. «’Θα τα καταφέρουμε’ δήλωσε την περασμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Με αυτά τα λόγια υποσχέθηκε ο πρόσφατα επανεκλεγμένος πρόεδρος του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα του από την κρίση μέχρι το 2021. Πώς όμως ο Τσίπρας θα το καταφέρει αυτό παραμένει μυστήριο. Ακόμα και εάν οι δανειστές προχωρούσαν σε νέες παραχωρήσεις , σαν ένδειξη καλής θελήσεως για το ναι του σε νέες περικοπές με στόχο την απομείωση του χρέους– ένα πραγματικά απελευθερωτικό κούρεμα του χρέους δεν θα γίνει με την γερμανική κυβέρνηση και τους άλλους δανειστές. Η κατάσταση για τον δημόσιο προϋπολογισμό και τους ανθρώπους στην Ελλάδα παραμένει δραματική. Μετά από επτά χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης η κρίση είναι περισσότερο ένα διαρκές παρά ένα μεταβατικό φαινόμενο».

Το άρθρο αναφέρει ακόμα ότι η ανεργία παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη ενώ οι μισοί νέοι κάτω των 25 χρόνων είναι άνεργοι, χωρίς προοπτική και παραμένουν στην οικογένεια ζώντας από μισθούς και συντάξεις των γονέων οι οποίες και αυτές ολοένα και περικόπτονται. Επιπλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες όλο και σπανιότερα είναι σε θέση να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Το άρθρο αναφέρεται ακόμα στις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι το 2017 αναμένεται οικονομική αύξηση κατά 2,7%, το χρέος θα φθάσει στο 175% του ΑΕΠ και η ανεργία θα μειωθεί στο 22,5%. Ωστόσο το άρθρο αναφέρει πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της «αγγίζοντας εκεί που πονάει περισσότερο. Οι μισθοί θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερες εισφορές, οι συντάξεις θα μειωθούν και πάλι και θα αυξηθούν οι φόροι στη βενζίνη, τον καπνό και τις επικοινωνίες. Η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται να έχει συνυπολογίσει τον κίνδυνο ότι με τον τρόπο αυτό συνεχίζει να κυνηγάει τους Έλληνες με προσόντα και να τους διώχνει από τη χώρα φαίνεται. Ήδη 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που ξεκίνησε η κρίση»

Πηγή: Deutsche Welle 

About Kostas Athanasoulis