Home / Διεθνή / Βρετανία: Ρωσική επίδειξη δύναμης στο Στενό της Μάγχης

Βρετανία: Ρωσική επίδειξη δύναμης στο Στενό της Μάγχης

Ανησυχία στη Δύση για τις προκλητικές κινήσεις της Μόσχας

H Ρωσία περνάει με το σύνολο του Βόρειου Στόλου της από την περιοχή με κατεύθυνση τη Συρία – Επι ποδός το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό

Επί ποδός το βασιλικό πολεμικό ναυτικό της Βρετανίας, καθώς η νηοπομπή στην οποία μετέχει ακόμη και το μοναδικό αεροπλανοφόρο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», διέρχεται από το Κανάλι της Μάγχης με την Δύση να παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις προκλητικές κινήσεις της Μόσχας. Τα ρωσικά πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου και του Στόλου της Βαλτικής -με ναυαρχίδα το αεροπλανοφόρο “Ναύαρχος Κουζνέτζοφ” που μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυραύλους cruise- κατευθύνονται στη Μεσόγειο με προορισμό τη Συρία.

Πολλά βρετανικά Μέσα κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη ρωσική δύναμη που κινείται στην περιοχή, για πρώτη φορά από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “Ιndependent”, η Ρωσία παρατάσσει το σύνολο του Βόρειου Στόλου της κι ένας μέρος αυτού που διατηρεί στη Βαλτική.

Η τόσο μεγάλη κινητοποίηση έχει εκληφθεί από διπλωμάτες και παράγοντες ως επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία. Μάλιστα εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού αναγκάστηκε να κάνει δήλωση στα ΜΜΕ λέγοντας: Η Βρετανία δεν στέκεται αδύναμη. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τα ρωσικά πλοία». Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ήδη ένταση μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας για τη Συρία, όπου κατευθύνεται ο στόλος, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει κατηγορήσει τον Πούτιν ότι υπονομεύει τις προσπάθειες της Δύσης για επίλυση του συριακού. Επίσης η Τερέζα Μέι έκανε λόγο για αρρωστημένες φρικαλεότητες της Ρωσίας στη Συρία ενώ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. που συνεδρίασαν χτες στις Βρυξέλλες, έσπευσαν να καταδικάσουν την συμμετοχή της Μόσχας στους πρόσφατους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, αποφεύγοντας ωστόσο να ανακοινώσουν κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Η πορεία του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας

Ο ρωσικός στόλος έχει περάσει από το Μπέργκεν της Νορβηγίας, δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας την Τετάρτη διπλωμάτης της Συμμαχίας ενώ τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι θα κινηθεί μέσω Μάγχης και Γιβραλτάρ προς τη Μεσόγειο και τις συριακές ακτές.
Ο νορβηγικός στρατός δημοσίευσε φωτογραφίες των πολεμικών πλοίων που ελήφθησαν τη Δευτέρα ενώ νορβηγική εφημερίδα ανέφερε επικαλούμενη των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας ότι τα πλοία «πιθανώς θα διαδραματίσουν ρόλο στην καθοριστική μάχη στο Χαλέπι της Συρίας». Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Μόσχας αναφέρει ότι η ανάπτυξη θα στοχεύσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ήδη, ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι συνεχίζει να πλέει προς τη Μεσόγειο ένας σχηματισμός ρωσικών πολεμικών πλοίων που μπορεί να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις» που διεξάγει η ρωσική Πολεμική Αεροπορία στη Συρία.

“Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να επιχειρεί στα διεθνή ύδατα”, ξεκαθάρισε ο Στόλτενμπεργκ, όμως «αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι αυτός ο σχηματισμός που συνοδεύει ένα αεροπλανοφόρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις πάνω από τη Συρία”.

Για τους Βρετανούς αξιωματούχους, η προσέγγιση στα παράλια της Συρίας «δεν θα είναι απλά μια φιλική επίσκεψη. Θα δούμε ένα κρεσέντο αεροπορικών επιδρομών στο Χαλέπι, ως μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας”.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο “Tass”, η κίνηση αυτή της Μόσχας αποσκοπεί στην  «διασφάλιση της ναυτικής παρουσίας σε σημαντικές περιοχές του ωκεανού», με έμφαση στη «διασφάλιση της ασφάλειας της θαλάσσιας κυκλοφορίας και άλλων ειδών ειδών ναυτικής οικονομικής δραστηριότητας της Ρωσίας, καθώς και στην αντίδραση στα νέα είδη σύγχρονων απειλών, όπως η πειρατεία και η διεθνής τρομοκρατία….

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis