Home / Ειδήσεις / Αγανάκτηση συνταξιούχων από τα λάθη στις επιστολές Κατρούγκαλου

Αγανάκτηση συνταξιούχων από τα λάθη στις επιστολές Κατρούγκαλου

Αλαλούμ χωρίς τέλος – Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα

Άλλα ποσά γράφει στο γράμμα ο υπ. Εργασίας, άλλα το εκκαθαριστικό τους και άλλα τελικά βλέπουν στα ΑΤΜ

Αλαλούμ επικρατεί αυτές τις ημέρες με τις επιστολές Κατρούγκαλου προς τους συνταξιούχους που έχουν υποστεί περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Πολλοί έφθασαν μέχρι το υπουργείο Εργασίας ή απευθύνθηκαν σε δικηγορικά γραφεία, διαμαρτυρόμενοι ότι στην επιστολή υπάρχουν λάθη γιατί άλλο ποσό αναγράφεται στο σημείωμα του υπουργού, άλλο στο εκκαθαριστικό σημείωμα που παίρνουν από το ταμείο τους και άλλο ποσό βλέπουν πιστωμένο στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Ορισμένοι συνταξιούχοι μάλιστα είχαν μαζί τους και τα εκκαθαριστικά των ταμείων για να πείσουν ότι δεν έχουν μπερδέψει το μικτό με το καθαρό ποσό μετά την αφαίρεση του φόρου και την παρακράτηση της εισφοράς υπέρ υγείας.

Λάθη έγιναν και στα ποσά των κύριων συντάξεων που αναφέρονται στην επιστολή. Για παράδειγμα συνταξιούχος ΤΑΠΟΤΕ, σύμφωνα με το εκκαθαριστικό του παίρνει κύρια σύνταξη 1121,44 μικτά και σύμφωνα με την επιστολή Κατρούγκαλου 1025,61 μικτά. Επίσης η επικουρική του  πριν από τις περικοπές σύμφωνα με το εκκαθαριστικό είναι 121,56 και σύμφωνα με την επιστολή 103,71. (επισυνάπτονται οι επιστολές και τα εκκαθαριστικά)

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο επαναυπολογισμός έγινε με συντελεστή 0,4927 για όλες τις συντάξεις που υπερέβαιναν τα 1300 ευρώ. Ειδικά για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έγινε οριζόντια περικοπή 51% από το αρχικό ποσό που τους είχε απονεμηθεί.

Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο περιπτώσεις επαναυπολογισμού επικουρικών του ΙΚΑ  τις οποίες σταχυολόγησε ο επικεφαλής του ενιαίου δικτύου συνταξιούχων κ. Νίκος Χατζόπουλος.

1η περίπτωση. Ο συνταξιούχος ελάμβανε επικουρική 238,05 ευρώ η οποία μειώθηκε στα 117,29 ευρώ ( μείωση 51%)

2η περίπτωση. Συνταξιούχος ελάμβανε επικουρική 327.40 ευρώ η οποία μειώθηκε στα 161.31 ευρώ ( μείωση 50.70%)

«Ο επανυπολογισμός των επικουρικών δεν αντέχει σε κανενός είδος ασφαλιστική λογική» σχολιάζει ο τέως υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης. Για παράδειγμα συνταξιούχος με 30 χρόνια ασφάλισης μετά τον επανυπολογισμό είδε τη σύνταξή του να μειώνεται στα 130 ευρώ ενώ της συζύγου του με 20 χρόνια ασφάλισης η σύνταξη μειώθηκε στα 175 ευρώ. Είναι σίγουρο ότι θα αρχίσουν μαζικές προσφυγές. «Στην επιστολή του υπουργού δεν αναφέρεται η μέθοδος επαναυπολογισμού. Δεν γίναμε σοφότεροι από το σημείωμα του» προσθέτει ο κ. Κουτρουμάνης.

«Δεν είναι ορθόν ότι ελήφθησαν υπόψη οι εισφορές κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου, όπως υποστηρίζει το κείμενο Κατρούγκαλου ούτε βέβαια  ο χρόνος ασφάλισης και οι συντάξιμες αποδοχές» συμπληρώνει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος. «Αντίθετα το κείμενο επικαλείται τα ποσά της κύριας σύνταξης για να καταλήξει στις μειώσεις. Εντύπωση κάνουν και οι εικασίες περί μελλοντικών αυξήσεων στις συντάξεις» προσθέτει.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis